Рада ухвалила закон, який спрощує процедуру звільнення держслужбовців

Рада ухвалила закон, який спрощує процедуру звільнення держслужбовців
Читать на русском

Фракції «Опозиційна платформа - за життя», «Європейська солідарність» та «Голос» не підтримали закон

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законів України» (№2260). Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 273 народних депутати.

Не голосували в повному складі фракції «Опозиційна платформа - за життя», «Європейська солідарність» та «Голос». Доповідаючи на засіданні парламенту, депутат від фракції «Батьківщина» Альона Шкрум заявила, що цей законопроект дасть можливість відділити державну службу «професійно, аполітично від політичного впливу і від інших якихось бізнесових інтересів, в тому числі, політиків».Не голосували в повному складі фракції «Опозиційна платформа - за життя», «Європейська солідарність» та «Голос».

Доповідаючи на засіданні парламенту, депутат від фракції «Батьківщина» Альона Шкрум заявила, що цей законопроект дасть можливість відділити державну службу «професійно, аполітично від політичного впливу і від інших якихось бізнесових інтересів, в тому числі, політиків».
Зокрема, законопроект містить ряд норм, які роблять легшим порівняно із сьогоднішньою ситуацію можливість звільнення з посади держслужбовця. Зокрема, передбачено, що при звільненні не застосовується положення законодавства про працю щодо обов’язку суб’єкта призначення отримати згоду виборного органу первинної профспілкової організації на звільнення. На засіданні парламенту депутати також зазначали, що даним законопроектом при звільненні ряд держслужбовців не отримуватимуть передбачувані на сьогодні соціальні виплати.

Даним законопроектом, зокрема, вносяться зміни до закону про Службу безпеки України, якими передбачено, що кадри СБУ складатимуть, крім військовослужбовців, ще й державні службовці та інші працівники, які уклали трудовий договір з СБУ. Також виписані особливості проходження державної служби в СБУ. Крім того, вносяться зміни до закону про Антимонопольний комітет України, відповідно до яких голова АМКУ призначає на посаду та звільняє з посади керівника апарату АМКУ в порядку, що визначено законом про державну службу. Відповідно до цього законопроекту, голова АМКУ не буде затверджувати штатний розпис та кошторис комітету.
Крім того, законопроектом передбачено зміни до законопроекту про Національну раду з питань телебачення та радіомовлення. Ними передбачено, що представник Нацради призначається на посаду та звільняється з посади в порядку, визначеному законом про державну службу, строком на 4 роки. При цьому посада представника Нацради в Криму, областях, містах Києві та Севастополі належить до посад державної служби категорії «Б» (наразі вона відноситься до 3 категорії посад держслужби). Також законопроектом вносяться зміни до закону про Раду національної безпеки і оборони, яким визначається, що персонал апарату РНБО складається з державних службовців та інших працівників.

Також передбачено, що секретар РНБО подає на затвердження голові РНБО положення про апарат та граничну чисельність його персоналу. Серед іншого, законопроектом вносяться зміни й до закону про місцеві державні адміністрації, відповідно до яких керівники структурних підрозділів місцевих держадміністрацій без статусу юридичної особи публічного права призначаються та звільняються з посади керівником апарату адміністрації відповідно до порядку, визначеного законом про держслужбу.


Новини партнерів

Сергій Рудик склав присягу народного депутата України
Власник VAB банку назвав обшуки НАБУ тиском на бізнес

Найпопулярніше за тиждень