Рада прийняла законопроєкт, який дозволяє співробітникам ДБР носити зброю і зберігати наркотики

Рада прийняла законопроєкт, який дозволяє співробітникам ДБР носити зброю і зберігати наркотики
Читать на русском

Проєкт підтримала мінімально необхідна кількість депутатів.

Верховна рада прийняла за основу законопроєкт, який дозволяє співробітникам ДБР носити зброю і зберігати наркотики. Про це APnews повідомляє з посиланням на онлайн-трансляцію засідання парламенту.

Законопроєкт №5305 підтримали мінімально необхідну кількість депутатів - 226 осіб. Крім іншого документ передбачає збільшити чисельність співробітників ДБР до двох тисяч осіб. Таке збільшення ініціатори пояснюють тим, що минулого року середнє навантаження на одного слідчого Бюро становила 105 кримінальних справ.

Але куди більше резонансу можуть викликати інші зміни. Так, законопроєкт передбачає включення ДБР в систему державних органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю. Саме це дозволить Бюро зберігати наркотики.

Мотивували ж таке рішення в пояснювальній записці тим, що інші служби (СБУ, Нацполіція і митниця) часто відмовлялися зберігати наркотичні засоби, які вилучали співробітники ДБР. При цьому вони посилалися на те, що законодавством не встановлено порядок їх зберігання в таких ситуаціях.

Своєю чергою право на вогнепальну зброю зараз мають тільки співробітники підрозділу фізичного захисту ГБР. Цей же закон пропонує надати право на носіння, зберігання і використання зброї іншим співробітникам і начальникам Бюро.

Також в новому законопроєкті зазначено, що стаж служби в ДБР для рядових співробітників і начальницького складу буде давати право на доплату за вислугу років, а також на додаткову відпустку. При цьому до стажу пропонують зараховувати:

  • службу в ДБР на посадах, які повинні замістити рядовий і начальницький склад, а також час роботи в бюро на посадах слідчих, керівників слідчих і оперативних підрозділів з дня призначення на таку посаду;
  • службу в поліції на посадах, які заміщають поліцейськими;
  • військову службу в ЗСУ, Державній прикордонній службі, Нацгвардії, Управлінні державної охорони, Цивільну оборону, внутрішніх військах МВС та інших військових формуваннях, створених відповідно до закону, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Державній спеціальній службі транспорту, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації;
  • службу в органах внутрішніх справ, органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції, Державної кримінально-виконавчої служби, Службі судової охорони;
  • час виконання депутатських повноважень із залишенням на військовій службі, службі в ГБР, органах внутрішніх справ, Нацполіціі, Держслужбі спеціального зв'язку та захисту інформації, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі, державній пожежній охороні, Службі судової охорони;
  • час роботи в органах прокуратури і суду осіб, які працювали на посадах суддів, прокурорів, слідчих;
  • дійсну військову службу в Радянській армії і Військово-Морському флоті, прикордонних, внутрішніх, залізничних військах, в органах державної безпеки та інших військових формуваннях колишнього СРСР, а також службу в органах внутрішніх справ колишнього СРСР.

Раніше APnews повідомляв, що проти колишнього в.о. директора ДБР Соколова відкрили справу за звинуваченням у перевищенні влади.

Новини партнерів

"Не хотіла зробити боляче батькам": письменницю Ніцой розвів від імені Довбика журналіст
«УЗ» попередила про масову затримку потягів через негоду

Найпопулярніше за тиждень