Рада прийняла закон про олігархів у другому читанні

Рада прийняла закон про олігархів у другому читанні
Читать на русском

"За" законопроект №5599 президента Володимира Зеленського проголосували 279 депутатів.

Верховна Рада України прийняла закон про олігархів №5599 у другому читанні. Законопроект президента Володимира Зеленського в цілому підтримали 279 депутатів.

Про це APnews повідомляє з посиланням на трансляцію засідання парламенту.

Закон "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" підтримали 229 нардепів з фракції "Слуга народу", 29 депутатів з партії "За майбутнє", 11 депутатів "Голосу", 15 - "Довіра" і 6 позафракційних депутатів.

"Європейська солідарність" практично в повному складі була проти закону про олігархів - 23 нардепи натиснули червону кнопку, один утримався.

Що передбачає прийнятий закон

Буде створено реєстр на сайті РНБО, куди вноситимуть олігархів. Для цього вони повинні будуть відповідати таким критеріям: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

Визнати особу олігархом може РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ або АМКУ. Виключити особу з регістру олігархів може також РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде потрапляти менше, ніж під три критерії, визначених цим законопроектом.

Що буде з бізнесменами, які потраплять до реєстру:

- їх зобов'яжуть подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками;

- заборонять фінансувати партії та брати участь у великій приватизації.

Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою. Контактом буде вважатися будь-яка зустріч або розмова, в тому числі в режимі онлайн.

Раніше APnews повідомляв, нардепи заблокували трибуну ВР після спроби розглянути законопроект про олігархів за скороченою процедурою.

Новини партнерів

У Хмельницькому педагог збував амфетамін наркозалежним на перервах між заняттями
Лукашенко заявив про шпигунів Заходу на підприємствах Білорусі

Найпопулярніше за тиждень