П'ять порад від психолога, як захистити дитину в школі від коронавірусної істерії

П'ять порад від психолога, як захистити дитину в школі від коронавірусної істерії
Ексклюзив
Читать на русском

Ольга Голубицька зазначила, що для дитини дуже важлива обстановка не тільки в школі, але і вдома, адже наростаюча напруга може привести до кошмарів

Пандемія коронавірусу в цьому році внесла свої корективи в усі сфери діяльності людини, а також підвищила рівень напруженості в суспільстві. Про це в ексклюзивному коментарі APnews повідомила психолог Ольга Голубицька.

"У цьому році навчання влаштовано досить складно: необхідно носити маски, було багато паперової тяганини як для батьків, так і для вчителів, було дуже багато умов, щоб дитина відвідувала школу, що створило сильну напругу батькам й педагогам. Діти прийшли в школу, в яку часто не хочуть ходити, вже в стані постійного обмеження, через що також зростає напруга. Крім того, педагоги затиснуті безглуздими вимогами МОЗ, яких вони повинні дотримуватися, а це неможливо. Їх лякають штрафами, що псує загальну обстановку та настрій вчителів. При цьому ніхто не знає, як довго це все триватиме та чи не стане гірше, сильно посилився контроль над вчителями", - пояснила психолог.

За її словами, сукупність всіх цих факторів підсилює тиск на вчителів, батьків і дітей.

Голубицька дала кілька порад, які допоможуть згладити ситуацію та зняти напругу:

  • Не "інфікувати" дітей страхом. В першу чергу батьки не повинні тиснути на дітей, проектувати на них свої страхи, не зриватися на дитину, коли погано, не нести будь-який негатив далі.
  • Підтримувати дітей фразами: "Якщо щось трапиться, то я тебе підтримаю", "Якщо ти відчуєш себе не добре, то можеш мені про це сказати" та подібне.
  • Створити максимально сприятливу обстановку вдома, щоб діти могли розслабитися.
  • Якісно проводити сімейний відпочинок: дивитися разом позитивні фільми, гуляти, грати в ігри та подібне.
  • Педагогам зі свого боку необхідно знайти емоційну "точку опори", визначити для себе рамки та обрати спосіб підтримки комфортних умов.

"Всі стикаються зі страхом смерті, тому що небезпека є та вмирати ніхто не хоче, а діти дуже сприйнятливі й у них можуть бути на цьому тлі кошмари. Тому у них повинно бути максимально сприятливе середовище вдома, щоб вони могли отримати емоційну підзарядку", - підсумувала психолог.

Читайте також:

Як раніше повідомляв APnews, в умовах пандемії COVID-19 школам довелося пристосовуватися до нової реальності. Є рекомендації МОЗ щодо організації навчання, а є ініціативи керівників шкіл, які дещо суперечать правилам, встановленим урядом.

Новини партнерів

Колишній гравець "Шахтаря" опинився в епіцентрі расистського скандалу
В ОП назвали умову для перенесення місцевих виборів в Україні

Найпопулярніше за тиждень