Пріорка, Мишоловка і Кинь-Ґрусть. 25 локацій столиці, назви яких не знають навіть кияни

Пріорка, Мишоловка і Кинь-Ґрусть. 25 локацій столиці, назви яких не знають навіть кияни
Ексклюзив
Читать на русском

Чи знаєте ви, де в Києві Труба, Кульок, Могила, Ширма або Віник?

Кандидат в мери столиці Ірина Верещук сьогодні не змогла відповісти на запитання журналістів, де в Києві знаходиться Пріорка. Для тих, хто не знає, це історична назва місцевості в Подільському районі столиці, яка знаходиться за Куренівкою (є її продовженням) і межує з місцевістю Кинь-Ґрусть (яку теж, до речі, знають не всі).

Редакція APnews вирішила зібрати і пояснити всі незвичні назви місць в столиці. І ні, ми не хвалимося знаннями, адже провівши невеличке опитування серед киян, ми зрозуміли, що навіть корінні жителі цього міста знають не всі історичні та народні назви житлових масивів і районів Києва.

Пріорка

Тож давайте завершимо питання з Пріоркою. Отже місцевість межує на півдні з Куренівкою, на заході - з Мостицьким масивом, Вітряними Горами, на півночі - з Мінським масивом, на сході - з Оболонню. Основні вулиці Пріорки - Автозаводська і Вишгородська. І якщо для когось це стане орієнтиром - дитячий кінотеатр "Кадр" і будинок-музей Тараса Шевченка теж знаходяться в районі Пріорки.

Кинь-Ґрусть

Парк "Кинь-Ґрусть" біля площі Шевченка дав в народі назву цілій місцевості. Там знаходиться кінцева тролейбусів №18, №6 (які йдуть аж до Майдану). По факту - це місцевість між вже вищезгаданою Пріоркою і Мінським масивом. Навколо такої цікавої назви вже складають легенди, зокрема, згідно з однією з них, якось імператриця Катерина виїхала на пікнік за місто зі своїм фаворитом, графом Потьомкіним. Він був похмурий і невеселий, тому Катерина вирішила його підбадьорити: "Кинь грусть, дивись, яка краса навколо!". Кажуть, з тих пір це місце так і називають - Кинь-Ґрусть. Насправді документальних підтверджень її подорожі по цій місцевості немає, тому історію, ймовірно, просто вигадали. Там, до речі, є і заклад з відповідною назвою.

Вітряні Гори

Закінчимо вже з північною частиною Києва - Вітряні Гори знаходяться недалеко від Пріорки. На сьогоднішній день є одним з північно-західних районів Києва, адміністративно відноситься до Подільського району міста.Основні вулиці: Осиповського, Світлицького, Червонопільська. А назва місцевості походить від гористості цієї місцевості.

Крістерова гірка

Ще одна історична місцевість в нинішньому Подільському районі, відноситься до житлового масиву Вітряні гори і знаходиться західніше від Вишгородської вулиці. Зараз так називають ландшафтно-паркову зону вздовж вулиці Осиповського, обмежену вулицями Красицького, Вишгородською та Западинською. Тут взимку прийнято кататися на санках - довгий і не дуже крутий спуск дозволяє безпечно спускатися на санчатах вниз добрих 1-2 хвилини, за це кияни і люблять Крістерову гірку. Тут в 1850 році купив велику садибу Вільгельм Крістер - колишній ткач, який захопився сільським господарством і особливо садівництвом. Звідси і назва.

Віник

Віник - скорочено від Виноградар, житловий масив в тому ж Подільському районі. До слова, це один з найстаріших районів Києва, звідси і така кількість історичних місцевостей. Дуже часто Вітряні Гори приписують до Виноградаря, хоча це не так. Виноградар на сході прилягає до місцевостей Вітряні гори і Пріорка, на півдні - до Мостицького масиву, території агрокомбінату «Пуща-Водиця», на заході - до озера Синього. Основні магістралі - проспекти Правди, Свободи і Георгія Гонгадзе (раніше - проспект Радянської України).

Соцмісто

Житловий масив комплексної забудови типу соцміста в Дніпровському районі Києва, в центрі Дарниці (перший на лівобережжі), і прилеглий до житлового масиву промислової зони. Розташований між Броварським проспектом, Русанівкою, Березняками, лінією залізниці і Старою Дарницею. У 1950-ті - 1960-і роки був майже повністю забудований п'ятиповерховими будинками. Також з 2010 року на місці колишнього резино-регенераторного заводу «Вулкан» забудовується висотний житловий комплекс «Комфорт Таун».

ДВРЗ

Житловий масив в східній частині міста Київ, який межує з масивом Стара Дарниця. Назву отримав від Дарницького вагоноремонтного заводу (абревіатура ДВРЗ). Розташований по сусідству з вагоноремонтним заводом уздовж вулиць Алма-Атинській, Марганецької, Опришківської. Населення - бл. 15 тис. чоловік. Мікрорайон побудований на початку 1930-х років як селище Дарницького депо, потім став робочим селищем ДВРЗ.

Авіамістечко

Місцевість в західній частині міста Києва в Святошинському районі. Розташований між залізницею Київ-Ковель, проспектом Перемоги, бульваром Академіка Вернадського та вулицею Миколи Краснова. Становить частину Святошино. Місцевість забудована в 1946-1950-х роках переважно приватними садибами працівників авіазаводу (тепер завод «Авіант»). Паралельна назва місцевості - Новосвятошин.

Теличка

Історична місцевість, поселення, промзона Києва. Розташована в дельті річки Либідь вздовж Дніпра між Видубичами, Звіринцем, Саперною Слобідкою і Корчуватим. На території Нижньої Телички розташована законсервована станція метро «Теличка».

Мишоловка

Історична місцевість на території Голосіївського району міста Києва. Мишоловка (Мішаловка, Мешаловка) розташовується на південній околиці Києва між Багриновою Горою, Китаєво і Голосіївським лісом. Головні її вулиці - Квітки-Основ'яненка і Ягідна. У районі сучасної Мишоловки два століття назад були монастирські землі, де у великій кількості стояли млини. На звичайному млині можна молоти тільки один сорт зерна, а ось на тамтешніх - відразу кілька, за що назвали цей район Мішаловка. У XIX столітті якийсь безіменний переписувач неправильно заповнив документи, і з його легкої руки з'явився смішний район міста - Мишоловка, хоча з мишами там все добре.

Чорна Гора

Історична місцевість Києва, один з історичних пагорбів міста, а також однойменне поселення на території Печерського району в формі трикутника, який утворюють вулиця Михайла Бойчука, Залізничне шосе і бульвар Дружби народів. Назва дана жителями цієї місцевості від чорноземного грунту, який там знаходиться. Архітектурно є в основному приватною забудовою. Головні вулиці - Товарна, Чорногорська, Менделєєва.

Китаїв

Місцевість помилково називають Китаєво. Це історична місцевість на території Голосіївського району міста Києва. Розташовується на південній околиці міста, в східній частині Голосіївського лісу, між вулицями Китаївською, Пироговским Шляхом і проспектом Науки. Межує з історичної місцевістю Корчувате. Каскад мальовничих ставків, званих Китаївськими.

Чоколівка

Історична місцевість Києва, розташована між Солом'янкою, Олександрівською Слобідкою, залізницею та Міжнародним аеропортом «Київ» («Жуляни»). Нині є частиною Солом’янського району. Сучасна Чоколівка охоплює територію між Південним залізничним напівкільцем Києва (залізниця Київ - Фастів), аеропортом «Київ», Турецьким містечком та історичною Солом’янкою. Зі сходу (КНУБА) з прилеглими будинками — вул. Преображенська, вул. Максима Кривоноса та проспектом Валерія Лобановського. З південного-сходу (промислова зона) — вул. Народного ополчення, вул. Медовою та Повітрофлотським проспектом.

Ширма

Ширма — історична місцевість, селище на території Голосіївського району міста Києва. Розташовується між проспектом Валерія Лобановського, вулицями Майкопською, Козацькою, Сумською, Охтирським провулком і вулицею Кайсарова. Назва місцевості народного походження і виникла давно. Деякі дослідники вважають, що вона пов'язана з «шир'ю» — широким простором між лісовими масивами. Втім, існує думка, що назва позначала хащі, що вставали перед подорожніми «ширмою» — заслон. Ще одна версія виводить топонім від прізвища власника саду — Ширма або Ширман, що існував у цій місцевості до її забудови.

Татарка

Історична місцевість Києва, що простягається звивистим, вузьким узгір'ям між Подолом, Глибочицею, Щекавицею, Лук'янівкою, Юрковицею, Вовчим і Реп'яховим ярами. Основні вулиці: Лук'янівська, Стара Поляна, Отто Шмідта, Татарська, Нагірна, Макарівська, Багговутівська, Половецька, Печенізька. Назва — від нижньогородських татар (переважно миловарів і торговців), які попервах оселилися поблизу нинішньої Татарської вулиці (названа в 60-ті роки XIX століття), а невдовзі влаштувалися на Подолі біля Житнього ринку.

Липки та Новопечерські Липки - різні місцевості

Важливе уточнення від киян - Липки та Новопечерські Липки - це дві різні місцевості, маються на увазі дві різні території, хоч обидві й знаходяться в Печерському районі. Липки - це історична місцевість у Печерському районі центру Києва. Розташована між вулицями Михайла Грушевського, Банковою, Лютеранською, Академіка Богомольця, Виноградним і Фортечним провулками. А Новопечерські Липки - це житловий квартал бізнес-класу, розташований на вулиці Михайла Драгомирова у Печерському районі Києва, один з найбільших в місті.

Й інші скорочення

Кияни весь час кудись поспішають і весь час чимось зайняті. Через ритм життя "якомога швидше" вони скорочують все можливе і неможливе, навіть слова. Це стосується і локальних географічних назв. Часом,захопившись процесом, вони викидають зі слова майже всі літери, але це не заважає добре розуміти, про яке місце йдеться.

  • Хрест - Хрещатик
  • Солома - Солом'янський район, Солом'янка
  • Контракт - Контрактова площа
  • Севал, Севас, Сява - Севастопольська площа
  • Лєнка, Ленінградка - Ленінградська площа (зараз - Дарницька площа)
  • Сквозняки - Позняки
  • Лівак, Левик - Левобережка
  • Борщага - Борщагівка
  • Харьок - Харківський масив
  • Троя, Тріщина - Троєщина
  • Поляна - місце тусовок студентів КПІ (і не тільки)
  • Яма - альтернатива Поляни для студентів Шеви
  • Могила - Києво-Могилянська Академія
  • Шева, Червоний, Університет - Університет імені Т. Шевченка
  • Карпуха - Університет імені Карпенка-Карого
  • Кульок, Поплавок - КУК (Київський Університет Культури)
  • Євбаз - Площа Перемоги (пов'язано з тим, що раніше ця місцевість називалася Єврейський базар)
  • Радуга - Арка Дружби Народів
  • Ромашка - Пологовий будинок №2
  • Пташка (Птічка) - ринок на Куренівці
  • Труба - перехід у метро на Майдані
  • "Фрунзе 103" - мається на увазі "психіатрична лікарня". За адресою дійсно знаходиться психіатрична клініка імені Павлова, правда, зараз вулицю Фрунзе перейменували в Кирилівську.

Часом скорочення доходять до критичної точки :)

  • ВЖ - ​​Велика Житомирська
  • ЛТ - Льва Толстого
  • ЛБ - Лівобережка
  • ХШ - Харківське шосе
  • ПОХ - об'єднання трьох районів - Позняки, Осокорки, Харківський (все на лівому березі).
  • ПШ - Парк Шевченка
  • ПП - Парк Перемоги
  • ППС - Парк Партизанської Слави.

Зазначимо, що це далеко не всі місцевості столиці. Їх насправді понад 100, а то й ще більше.

Читайте також:

Новини партнерів

У Києві затримали чоловіка з гранатою в урядовому кварталі
У Луганській області під час гасіння пожежі стався вибух

Найпопулярніше за тиждень