Православні свята у травні 2021: важливі церковні дати та пости

Православні свята у травні 2021: важливі церковні дати та пости
Читать на русском

Редакція APnews з’ясувала, які церковні свята відзначають у травні 2021. Також ви дізнаєтесь, коли поминати покійних родичів та коли дотримуватися суворого посту.

Кожного місяця віряни святкують низку церковних свят. Травень 2021 року особливий тим, що на нього припав Великдень - найбільше християнське свято.

Крім Воскресіння Христового у травні буде ще кілька важливих свят та особливих поминальних днів.

Редакція APnews з’ясувала, які церковні свята відзначають у травні 2021. Також ви дізнаєтесь, коли поминати покійних родичів та коли дотримуватися суворого посту.

Пости у травні 2021

Великий піст, під час якого віряни не тільки дотримуються строгих правил в харчуванні, а й очищаються духовно через молитви, завершується вже 2 травня у день Воскресіння Христового. Це означає, що у травні суворий пост необхідно буде тримати всього один день

Після нього у травні 2021 року будуть лише одноденні пости, які випадають на:

  • 12 травня, середа
  • 14 травня, п’ятниця
  • 19 травня, середа
  • 21 травня, п’ятниця
  • 26 травня, середа
  • 28 травня, п’ятниця

Суцільні седмиці - Світла седмиця з 3 по 9 травня 2021 року.

Православні свята у травні 2021: важливі церковні дати та пости

Православні церковні свята у травні 2021

2.05 – Світле Христове Воскресіння та закінчення Великого посту – Цього дня віряни святкують одне з найбільших свят - воскресіння Ісуса Христа після хресної смерті. Євангеліє розповідає, що у перший день після суботи до гробу Ісуса вирушили дружини-мироносиці, які побачили Ангела, який зійшов до гробу, після чого камінь біля входу у печеру зрушився. Тоді Ангел сповістив, що Христос воскрес і дружини-мироносиці понесли цю звістку людям. У неділю також закінчується Великий піст - найдовший у церковному році - вперше за 40 днів християни можуть їсти будь-яку їжу. Головною стравою на столі на Великдень є паска, освячена у церкві.

3.05 - 9.05 – Світла седмиця

6.05 – Великомученика Георгія Побідоносця (весняного святого Юрія) – Церква у цей день згадує святого Георгія Побідоносця, якого закатували за те, що він назвав себе християнином.

9.05 – Червона гірка. Неділя 2-га по Великодню. Антипасха або Фомін день. Поминання покійних воїнів – У всіх християнських церквах у цей день прийнято поминати воїнів Другої світової війни, які віддали життя за честь свого народу.

10.05 – Апостола і священномученика Симеона, єпископа Єрусалимського, небожа Господнього.

11.05 – Радониця у 2021 році, поминання покійних – п’ятий батьківський день у році і перший поминальний день після Великого посту. У цей день служать панахиди за померлими, а на поминальних літургіях читають молитви за упокій. Віряни йдуть на кладовище, щоб вшанувати пам’ять своїх покійних родичів.

16.05 – Преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського.

18.05 – Святкування ікони Божої Матері Невипивана чаша.

21.05 – Апостола та євангеліста Іоанна Богослова.

22.05 – День Миколи Чудотворця – Цей день у народі називають "літнього Миколи". Його відзначають як день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця.

24.05 – Рівноапостольних Мефодія і Кирила

26.05 – Переполовення Господнє (25-й день після Пасхи)

Новини партнерів

В Україні на рік відтермінували закриття шкіл-інтернатів
"Не могли заборонити": у КМДА через три доби відреагували на марш дивізії СС "Галичина"

Найпопулярніше за тиждень