Порівнював з Гітлером і називав ворогом. Що публічно говорив Порошенко про Путіна в 2015 році

Порівнював з Гітлером і називав ворогом. Що публічно говорив Порошенко про Путіна в 2015 році
Ексклюзив
Читать на русском

Ми підняли всі старі архіви в пошуках публічних виступів Петра Порошенка і того, що він говорив у період, коли нібито сталась розмова

Розмова нібито Путіна і Порошенка викликала чималий резонанс. Багато хто звинувачує п'ятого президента в його "люб'язності" до глави РФ, так як розмова відбулася, відповідно до джерела, через два місяці після трагедії в Дебальцевому. Більш того, багато хто пригадав, що саме в той період Порошенко виявляв активну "антиросійську" позицію в усіх своїх публічних виступах. Редакція APnews вирішила це перевірити.

Ми підняли всі старі архіви в пошуках публічних виступах Петра Порошенка щодо Росії і Путіна. Так, нагадаємо, сама розмова, запис якої сьогодні опублікував Деркач, нібито відбулась 30 квітня 2015 року.

До розмови

Січень-лютий 2015 року трапляється битва під Дебальцеве, причому другий її етап. Якщо бути точними, то в середині липня (28 липня 2014 року) був перший етап, 22 січня - 18 лютого 2015 року - другий. Так, бої розгорнулися в липні 2014 року, а пізніше, після тимчасового затишшя в зв'язку з перемир'ям, - в січні-лютому 2015 року. Бойові дії в цьому районі продовжилися і після підписання Другої мінського угоди: керівництво невизнаних республік заявило, що ця територія є «внутрішнім районом» ДНР і тому дія досягнутих домовленостей про відведення військ і припинення вогню на нього не поширюється. Бої завершилися відступом українських військ і переходом Дебальцевого та околиць під контроль ДНР. Бої за Дебальцівський плацдарм - одне з найбільших зіткнень на Донбасі. З усіх боків у ньому взяли участь тисячі бійців, сотні одиниць техніки й важкої артилерії.

25 січня 2015 року президент України Петро Порошенко відправив Володимиру Путіну лист. Про це український лідер розповів польському телеканалу TVN 24 Biznes i Świat. У листі Порошенко, за його словами, закликав виконувати мінські домовленості і звільнити українську льотчицю Надію Савченко:

"Я написав лист Путіну в неділю, в ньому йдеться не тільки про припинення вогню і виведення російських військ з України, а й про звільнення льотчиці Надії Савченко. Путіну доведеться відповісти мені", - сказав Порошенко.

Коментуючи відправлений лист, він також відзначив ефективність санкцій відносно Росії.

"Треба створити умови, щоб змусити Росію до переговорів і виконання зобов'язань, які вона вже на себе взяла", - сказав Порошенко.

7 лютого 2015 року. Порошенко в Мюнхені показав паспорта російських солдатів, які "заблукали" в Україні.

"Це паспорта і військові квитки російських солдат, які" заблукали "на території України. Скільки ще доказів потрібно світу, щоб визнати очевидний факт, що закордонні найманці, російська зброя, танки і війська знаходяться на нашій території?" - сказав український президент на Мюнхенській конференції.

11-12 лютого 2015. Відбулася драматична зустріч лідерів нормандського формату, коли після багатогодинних нічних переговорів лідери чотирьох країн узгодили так званий Мінськ-2 - комплекс заходів з імплементації мирних домовленостей. Переговори супроводжувалися, за твердженням української сторони, спробами бойовиків і російських підрозділів оточити українські війська в Дебальцеве.

15 березня 2015 року Порошенко нагородив бійців АТО за бої під Дебальцеве.

"95 воїнів нагороджені посмертно. Вони загинули під час боїв в серпні-жовтні 2014 року", - написала його прес-служба.

Відзначимо, рівно через три тижні після опублікованого розмови, у травні, Порошенко нагородив ще 228 українських бійця в тому числі і захисників Дебальцевого, і знову посмертно.

2 квітня 2015 року в мережі з'явилася стаття, що Росія атакує бізнес Порошенко. 1 квітня кондитерська корпорація ROSHEN повідомила про те, що правоохоронні органи заблокували роботу на підприємствах компанії в Росії. Наступ на бізнес українського президента-олігарха тривала на той момент нібито вже кілька років. Експерти вважають, що таким чином Росія хотіла чинити тиск на політичну діяльність Порошенка.

Після розмови

13 травня 2015. Порошенко провів аналогію між Гітлером і Путіним. Додав, що відчуває "страшне і тривожне дежавю". Зазначив, що між діями нацистської Німеччини напередодні Другої світової війни і нинішніми діями Росії є тривожні паралелі. Про це він написав у своїй колонці для видання EUObserver.

"Аншлюс Австрії Німеччиною в березні 1938 року і анексія українського Криму Росією в Березень 2014 до болю схожі. Нацистська окупація Судет під приводом захисту етнічних німців, які жили в Чехословаччині, і російське вторгнення в східну Україну - це тривожна аналогія", - пише Порошенко.

20 травня 2015 року Порошенко дав інтерв'ю ВВС, де сказав, що йде "справжня війна з Росією". Він сказав, що не довіряє Володимиру Путіну, не виключає подальшого наступу на Сході і називає цей конфлікт справжньою війною з Росією.

"Давайте говорити прямо - ми не воюємо з підтримуваними Росією сепаратистами. Це - справжня війна з Росією. Сьогодні захопили двох російських військових, кілька тижнів і місяців тому захопили двадцять і шістдесят, відповідно, солдат російських спеціальних підрозділів. Це - черговий сильний доказ ".

29 вересня 2015 Порошенко каже ООН: світ повинен об'єднатися, щоб перемогти виклик гібридної війни Путіна.

8 жовтня 2015 року Порошенко заявив, що "Путін хоче глобальної нестабільності". Він звинуватив російського лідера Володимира Путіна в прагненні "розхитати глобальний порядок безпеки". Про це він заявив в інтерв'ю програмі ВВС Newsnight.

"Я думаю, абсолютно ясно, що він (президент Путін) хоче глобальної нестабільності. І рівно 18 місяців назад, коли російські солдати з'явилися в Криму, (...) і рівно 15 місяців назад, коли російські солдати з'явилися в Донбасі, (...) і зараз, коли вони з'явилися в Сирії, - мета одна і та ж", - сказав Порошенко.

17 серпня 2015 року. Порошенко заявив, що "приїзд Путіна до Криму - виклик цивілізованому світу". Тоді російський президент Володимир Путін прибув до Криму, де проводив засідання президії Держради, присвячене питанням туризму.

"Це виклик для цивілізованого світу і продовження сценарію нагнітання ситуації, який реалізують російські військові і їх найманці на Донбасі. Такі поїздки означають подальшу мілітаризацію окупованого українського півострова і призводять до його ще більшої ізоляції. Тільки в складі України Крим має майбутнє, в тому числі туристичне", - заявив Порошенко, підкресливши, що Крим є територією України.

20 серпня 2015 Порошенко виключив можливість братства Росії і України. Він заявив, що росіяни і українці не є єдиним народом, коментуючи висловлювання свого російського колеги Володимира Путіна про близькість двох країн.

«Немає у нас ніяких братніх народів під час війни. Є єдиний український народ, який іде на Європу, і є російський народ, який знаходиться в глибокій кризі», - сказав Порошенко на зустрічі з громадськими діячами.

Як зазначив президент, Україна від Росії відрізняє сильне місцеве самоврядування.

«Самоврядування було і буде одним з наших цивілізаційних відмінностей, які відрізняють нас від Росії і наближають до Європи», - зауважив він.

28 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко назвав Путіна противником конституційних змін в Україні. Про це він написав у Twitter.

"Хто зараз проти реформи конституційних змін? Путін і два керівника фракцій ВР. Першого до уваги брати не будемо, інші - переконаємо", - зазначив Порошенко.

Уже через два роки 10 червня 2017 року Порошенко під час урочистих заходів з нагоди введення безвізового режиму для України з боку ЄС заявив, що це "остання крапка у відносинах держав" і процитував російських поетів: "Прощай, немита Росія".

Цікаво, що 21 листопада 2019 року ветеран АТО Олександр Канібор в ефірі "5 каналу" прокоментував майбутню зустріч Зеленського в "нормандському форматі". Тоді він сказав, що "в 2015 Порошенко і Путін мало не побилися".

"Зрозуміло, що таких переговорів, як в 2015 році, під час Дебальцевого, коли там мало не на кулаках відбулася зустріч колишнього президента і Путіна з приводу того трагічного часу. Так як буде зараз? Що ми побачимо, усміхнені обличчя і рукостискання? Це турбує", - сказав ветеран.

Читайте також:

Новини партнерів

Звинуваченого в сексуальних домаганнях мера Сеулу знайшли мертвим
Військові кораблі РФ виявили біля кордонів Латвії

Найпопулярніше за тиждень