Поплювати в душі та дозволити собі бути поганим батьком: як не зійти з розуму з дитиною на карантині - поради психологів

Поплювати в душі та дозволити собі бути поганим батьком: як не зійти з розуму з дитиною на карантині - поради психологів
Ексклюзив
Читать на русском

Психологи радять в умовах карантину дозволяти своїм дітям дивитися мультики та Youtube, щоб виділяти хоч мінімально час для себе

Введення карантину в Україні "закрило" людей по домівках. Всі, хто дотримується правил і турбується про своє здоров'я і здоров'я своїх близьких, залишились один на один з тими, з ким проживають. Без можливості кудись "втекти", навіть якщо дуже хочеться. Найважче тим, у кого вдома маленькі діти.

В ексклюзивному коментарі APnews психологи дали кілька порад тим, хто вже потихеньку божеволіє з дітьми в період карантину.

Психолог Марія Фабрічева зазначила, що найважче тим, у кого маленькі діти - до 3 років. З ними складніше домовлятися і такі діти, як правило, дуже сильно відчувають напругу навколо.

Якщо дитина старше - від 5 років, то з ними важливо розмовляти і зрозумілою дитині мовою пояснити ситуацію, що зараз карантин і важливо сидіти вдома.

Дозвольте собі бути поганим батьком

Психолог стверджує, що в екстремальних умовах, таких як зараз, кожен має право не впоратися. "Це нормально, що ви можете не встигати робити прибирання, відчувати втому, хотіти спати", - розповідає психолог.

Фабрічова розповіла, що, по-перше, слід привчити дитину до певного режиму дня. У той же час, дозвольте їй те, що не дозволяли раніше - дивитися мультики або Youtube, наприклад.

"Це погано, але зараз без цього ніяк", - зазначила експерт

Психолог порадила, що коли дитина сидить дивиться мультик, старшим можна як просто "залипнути" в соціальні мережі, щоб, як мінімум, бути в курсі подій, так і просто лягти і лежати.

Але зазначила, що обов'язковою умовою в даному випадку буде інфодетокс - коли ви виділяєте протягом дня час і не заходите в інтернет і соцмережі. Замість прогулянок на вулиці влаштуйте прогулянки на балкон, і обов'язково провітрюйте приміщення.

Робіть емоційне розвантаження

У період, коли дитина зайнята, психолог радить робити емоційне розвантаження.

  • можна виходити у ванну кімнату і робити такі техніки, як німий крик - коли ви не видаєте ніяких звуків, але особою і за відчуттями ви ніби кричите;
  • можна рвати папір, стукати ногами по подушці - це допоможе випускати з себе накопичені негативні емоції.

Психолог акцентує, що важливо виділяти час тільки для себе і без соцмереж, коли дитина втомилася і заснула.

"Попийте чай, прийміть душ. В душі, до речі, теж можна "подудіти", поплювати. Серйозно, хороша штука. Випльовує всю гидоту або матюкається. Це теж можна", - зазначила Фабрічова.

Прочікіньте контакт-листи

Психолог зазначила, що ще важливо бути в контакті з навколишнім світом. Списуватися, спілкуватися. Але при цьому Фабрічова не рекомендує писати пости в соціальних мережах.

"Там багато хейту, а тільки його нам в цьому стані не вистачало. Там люди не завжди готові підтримати і зрозуміти, що якщо жінка в соціальній мережі кричить: "Заберіть у мене дитину хоч на день", - це не означає, що вона жахлива мати. Це означає що вона просто потребує підтримки", - говорить експерт.

Зробіть свій будинок безпечним

Психолог порадила зробити свій будинок максимально безпечним для дитини. "Усі небезпечні кути, розетки - все це максимально закрити і зробити безпечним, щоб зберегти свої нерви і час", - поділилася Фабрічова.

Дітей молодшого шкільного віку можна залучати готувати. Експерт запевняє, що їм це дуже подобається.

Якщо ви працюєте - найміть няню

Фабрічова зазначила, що питання стоїть ще гостріше, якщо батько або мама одна і працює.

"Поєднувати - нереально, відразу скажу. Тут однією психологією не обійдешся", - зазначила експерт.

Фабрічова радить спочатку спробувати поговорити зі своїм роботодавцем, який може зрозуміти ситуацію і знизити навантаження. В іншому випадку психолог радить кликати на допомогу.

"Це може бути якийсь родич, сусідка, сусідська дочка - неважливо. Головне, довіряти людині і знати, що вона не принесе в ваш будинок інфекцію. І тут важливо розуміти, що якщо ви працюєте, значить отримуєте зарплату, а, значить ви можете залучити когось побути тимчасово нянею", - зазначила психолог.

Фабрічова заспокоїла, що ситуація, коли ви працюєте, а у вас людина підробляє нянею - це нормально.

Те ж рішення, якщо в сім'ї працюють обидва. Але якщо хтось із партнерів не працює, а займається господарством, тут важливо розуміти, відзначає Фабрічова, що той, хто працює, втомлюється, але і той хто сидить з дитиною - теж втомлюється.

"У такому випадку важливо поважати кордони один одного, десь змінюватися, десь підхоплювати. І тут важливо тому, хто працює, не ставити себе вище іншого, мовляв "я гроші заробляю". Те, що ви робите - це дуже шанобливо і круто, але при цьому те, що робить другий - теж вимагає поваги і подяки. Це повинен бути творчий союз батьків", - заявила психолог.

І зазначила, що в такому випадку також важливо розділити вихідні. Наприклад, в суботу не чіпати маму, в неділю - не чіпати тата.

Фабрічова порадила згадати всякі настільні ігри - шашки, шахи, доміно, "Крокодил", "Монополія". І зазначила найважливіше: що б ви не робили, не заганяйте себе при цьому.

Правильно висловлюйте ситуацію дитині

Психотерапевт Ірина Басиста зазначає, що при розмові з дітьми також важливо те, що ви говорите і як ви це говорите.

  • "Ти зараз будеш допомагати нашій родині, прибираючи свої іграшки", - правильно.
  • "Все, тепер ти забираєш свої іграшки" - сприймається дитиною як покарання.

Басиста теж наполягає на тому, що найперше правило для будь-якого батька на карантині - це турбота про себе. Друге - помінялися умови, повинні помінятися правила.

"Зібралися сім'єю і вирішили, що робити. Правила допоможуть і себе структурувати, і дитину структурувати. Діти прив'язані з батьків емоційно, тому, якщо ви покажете, що тримаєте ситуацію під контролем, у дитини спаде тривога", - відзначає експерт.

І на завершення підводимо підсумок порад "Як не зійти з розуму вдома з дітьми на карантині":

  • структуруйте свій час;
  • введіть режим дня;
  • доносьте в правильному форматі ситуацію дитині;
  • влаштовуйте інформаційний детокс - не тікати в соцмережі для рішення проблем і виділяти час, коли ви взагалі не заходите в соцмережі;
  • робіть емоційну профілактику;
  • забезпечте безпеку в будинку;
  • прочікіньте контакт-листи, знайдіть тих, хто може допомогти як посидіти з дитиною, так і просто послухати вас і підтримати.

Раніше APnews писав, що карантин може затягнутися ще на 3-4 тижні, а після почне поступово слабшати, а також публікував повний список правил під час карантину.

Читайте також:
Повторюйте за хірургами: директор Інституту серця Тодуров дав поради, щоб убезпечити себе від коронавірусу

Новини партнерів

Понад 40 медиків захворіли на коронавірус у Тернопільській області
МОЗ назвало головну групу ризику смерті від коронавірусу в Україні

Найпопулярніше за тиждень