Попит є, робочих місць немає: що змінилося для українців в роботі за кордоном на другому році пандемії

Попит є, робочих місць немає: що змінилося для українців в роботі за кордоном на другому році пандемії
Ексклюзив
Читать на русском

Дізналися також, чи змінилися ціни на ринку праці за кордоном

Не зважаючи на пандемію та всі обмеження, в 2020 році кількість грошей, переказаних з-за кордону в Україну, не зменшилася. У Всеукраїнській асоціації компаній з міжнародного працевлаштування сподіваються, що така ж ситуація буде і цього року.

Про це в коментарі APnews заявив президент Асоціації Василь Воскобойник.

Розповів, що на сьогоднішній день спостерігається зменшення кількості трудових мігрантів - наразі їх менше, ніж зазвичай. Крім того, ситуація з працевлаштуванням українців за кордон зараз регулюється ще й «ковідними» обмеженнями, які введені в багатьох країнах.

"Наприклад , потрапити на роботу до країн Західної Європи українцям дуже складно, бо фактично припинені видачі робочих віз. В той самий час, Польща продовжує запрошувати наших громадян на роботу. Їм потрібно або пройти 10-денний карантин на території країни, або одразу по приїзду пройти тест на відсутність вірусу і можна починати роботу", - розповів Василь.

Зауважив, що вже з літа почнеться нова потужна хвиля виїзду на роботу за кордон, а до кінця року, коли європейські країни пройдуть вакцинацію та знімуть обмеження, українці повернуться туди.

У той же час менеджер по персоналу та працевлаштування в Європі, організатор Work and Travel Ксанія Аксанія зазначає, що з працевлаштуванням за кордоном зараз справи йдуть туго: попит дуже великий, при цьому робочих місць дуже мало, і вони всі буквально "нарозхват". Сама Ксанія зараз працює в Фінляндії.

"Зараз дуже туго з роботою за кордоном. З того, що було раніше, можу сказати, що зараз обсяги роботи, звичайно, скоротилися. І відповідно, роботи стало менше. Закрита вся туристична сфера і люди потрібні туди, де є підвищений попит. Це їжа, медикаменти, маски. У Чехії, наприклад, запрошували активно працювати на упаковку масок і халатів", - розповіла експерт з працевлаштування.

Пояснила, що через зниження попиту на продукцію, роботодавці за кордоном змушені були скоротити робочий день "заробітчанам".

"Люди ж приїжджають працювати і заробити. І якщо раніше у них була можливість працювати по 10-12 годин щодня без вихідних (оплата погодинна - ред.), то зараз робочий день триває 8 годин, причому без суботи та неділі, хоча раніше люди працювали і на вихідних. Все тому що у фермерів-роботодавців немає замовлень, ресторани закриті, все закрито, попиту на продукцію мало", - пояснила Ксанія.

При цьому зазначила, що вартість праці цінується, як і до пандемії - ціни не впали. Але через скорочення робочого часу, підсумкова сума заробітку зараз часто виходить меншою, ніж раніше.

"Попит на робоче місце є, люди хочуть їхати, але місць дуже мало. Я коли приїхала, всі дивувалися, як я сюди потрапила, тому що люди розповідали, що рік чекали роботу, місць дійсно немає. У Фінляндію, наприклад, на збір полуниці набір закрили в січні", - розповіла експерт.

Але додала, що така ситуація - не вирок, і все ще може змінитися, особливо в період відпусток, канікул і так далі. Експерт зазначила, що якщо є бажання заробити за кордоном, завжди можна дізнатися обстановку на конкретний період часу.

Читайте також:

Новини партнерів

На Полтавщині чоловік знущався над кішкою та вивішував її з вікна на мотузці: тварина втратила одне око
Дружина нардепа Тищенко виправдалася за шикарну вечірку в день її народження

Найпопулярніше за тиждень