Польща видала гуманітарну візу білоруській легкоатлетці Тимановській, їй допоможуть залишитися в спорті

Польща видала гуманітарну візу білоруській легкоатлетці Тимановській, їй допоможуть залишитися в спорті
Читать на русском

Напередодні Тимановська просила у Польщі політичного притулку через тиск.

Польща видала гуманітарну візу білоруській легкоатлетці Христині Тимановській, яку намагалися насильно вивезти з Олімпіади в Токіо через критику керівництва збірної.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач, передає APnews.

"Білоруська спортсменка Христина Тимановська вже перебуває у прямому контакті з польськими дипломатами в Токіо. Вона отримала гуманітарну візу.

Польща зробить усе можливе, щоб допомогти їй продовжити спортивну кар'єру", - написав заступник глави МЗС Польщі у Twitter.

Варто нагадати, що під час Олімпіади в Токіо розгорівся скандал - легкоатлетка з Білорусі Христина Тимановська заявила, що її силоміць відвезли в аеропорт після того, як вона поскаржилася на національних тренерів, і попросила міжнародного захисту.

Як повідомляв APnews, 2 серпня стало відомо, що Тимановська подала документи на отримання політичного притулку у Польщі.

Передісторія

Приїхавши в аеропорт Токіо на Олімпійські ігри Христина Тимановська звернулася до поліції і записала відео з проханням про допомогу, адресоване Міжнародному олімпійському комітету. При цьому спортсменка залишилася в Токіо, заявивши, що побоюється кримінального переслідування в Білорусі.

Згодом Тимановська розповіла у соцмережі Інстаграм, що її без попередження заявили на додаткову дистанцію на Олімпіаді - естафету 4×400 метрів. Таким чином вона мала замінити одну зі спортсменок, яку, на думку самої легкоатлетки, відсторонили з вини спортивних чиновників.

Вже 1 серпня Національний олімпійський комітет Білорусі відсторонив Христину Тимановську з Олімпіади, на що спортсменка заявила, що спортивні чиновники змушують її повернутися в Білорусь, хоча 2 серпня вона повинна була взяти участь у попередньому забігу на дистанції 200 метрів.

"Я боюся, що в Білорусі мене, можливо, можуть посадити до в'язниці. Я не боюся того, що мене звільнять або виженуть з нацкоманди. Я турбуюся про свою безпеку. І думаю, що на даний момент в Білорусі для мене небезпечно. Я планую покинути Токіо, але не тим рейсом, яким мене хотіли відправити", - заявила спортсменка в одному з недавніх інтерв'ю.

Новини партнерів

ВАКС обиратиме запобіжний захід Чаусу 4 серпня
В Естонії винайшли назальний спрей, здатний захистити від різних штамів COVID-19

Найпопулярніше за тиждень