Політик з судимостями і "корінням" в Україні. Що відомо про Олексія Навального - головного опозиціонера в РФ

Політик з судимостями і "корінням" в Україні. Що відомо про Олексія Навального - головного опозиціонера в РФ
Читать на русском

Редакція APnews розповідає, хто такий Олексій Навальний і чому навколо нього так багато скандалів

Російського опозиційного політика Олексія Навального доставили у важкому стані в реанімацію. Прес-секретар заявила, що його отруїли - щось підсипали в чай.

Редакція APnews розповідає, хто такий Олексій Навальний і чому навколо нього так багато скандалів.

Олексію Навальному 44 роки, родом він з Московської області, села Бутинь. Здобув популярність завдяки своїм розслідуванням про корупцію в Росії, які публікував в інтернеті. Автор двох популярних YouTube-каналів: «Олексій Навальний» і «Навальний LIVE» (3,8 і 1,8 млн передплатників відповідно). Має дружину і двох дітей.

Персона року з "корінням" в Україні

У 2009 році Навальний був визнаний газетою «Ведомости» «персоною року». У 2012 році він був включений журналом Time в рейтинг 100 найвпливовіших людей світу, а в червні 2017 року - в список 25 найвпливовіших людей в інтернеті.

Відзначимо, що в 2013 році в ефірі українського телеканалу Навальний сказав, що є наполовину росіянином, наполовину - українцем, зазначивши, що, «напевно, більше українець за своїм якимось корінням і генетикою». Тоді ж політик повідомив, що більшість його родичів живуть в Україні. Він розповів, що до 1986 року всі вони проживали в Київській області, де кожне літо проводив і сам Навальний, але після аварії на Чорнобильській АЕС частина рідні переїхала в інші райони України. За словами його дядька, більше половини родичів Навального проживає в Заліссі і Переяславі-Хмельницькому.

Вибори мера Москви і президента РФ

Навальний зайняв друге місце на виборах мера Москви в 2013 року, отримавши 27,24% голосів виборців, поступившись Сергію Собяніну - чинному меру. У листопаді того ж року очолив Центральну раду політичної партії «Росія майбутнього».

У грудні 2016 року заявив про намір брати участь у виборах президента Росії, які відбулися в березні 2018 року. Проте 25 грудня 2017 ЦВК відмовила йому в реєстрації через непогашену судимість у справі «Кировлісу».

Арешти і СІЗО

З початку 2010 року проходить обвинуваченим, відповідачем і свідком по ряду кримінальних, адміністративних, цивільних і арбітражних справ. Найбільш резонансними з них є справа "Кировлісу" і справа "Ів Роше".

Справа Кировлісу. У 2009 році Навальний працював радником губернатора Кіровської області Н. Ю. Білих на громадських засадах. Його разом з підприємцем П. Ю. Офіцеровим звинуватили в розкраданні майна кіровського державного підприємства «Кировліс».

У липні 2013 року Навальний був засуджений у справі на 5 років умовно, в 2016 році, після рішення Європейського суду з прав людини, Верховний суд Росії скасував цей вирок і направив справу на новий розгляд. У лютому 2017 року Кіровським облсудом політик був засуджений повторно до 5 років позбавлення волі умовно.

Справа «Ів Роше». Генеральний директор компанії «Ів Роше Схід» (російської філії Yves Rocher) у 2012 році подав заяву проти Олексія Навального і його брата Олега. Їх звинуватили в в шахрайстві і легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. Так, згідно з версією слідства, навесні 2008 року Олег Навальний, який працював в той момент керівником департаменту внутрішніх поштових відправлень філії ФГУП "Пошта Росії», переконав представників ТОВ «Ів Роше Схід», що ярославське відділення ФГУП «Пошта Росії» не може в повному обсязі задовольнити потреба ТОВ «Ів Роше Схід» у відправці посилок і переконав їх укласти договір на здійснення транспортних послуг з ТОВ «Головна передплатна агенція» за завищеними цінами. Збиток, нанесений «Ів Роше Схід», оцінений в 26 млн руб. Олексій Навальний ж, за версією слідства, здійснював загальне керівництво цими операціями, залишаючись "в тіні".

Так, 30 грудня 2014 року він був засуджений до 3,5 років позбавлення волі умовно, а Олег Навальний - до 3,5 років колонії загального режиму. 17 жовтня 2017 року ЄСПЛ постановив, що вирок був довільним і необгрунтованим, але відмовився розглядати питання про політичну мотивацію справи. У своєму подальшому рішенні 9 квітня 2019 року ЄСПЛ визнав домашній арешт Навального політично мотивованим.

У грудні 2017 року системі ГАС «Вибори» у Навального було зазначено три непогашені судимості. Всього Навальний виграв в ЄСПЛ 6 скарг проти влади Росії на загальну суму 225 тис.євро.

Мітинги і напади

Олексій Навальний неодноразово ставав причиною масових мітингів в Росії.

Так, 17 квітня 2013 року в Москві в Новопушкінському сквері відбувся мітинг, присвячений боротьбі з тиском на опозицію. За різними оцінками самих учасників мітингу, на ньому зібралося від 2 до 5 тисяч осіб, тоді як за даними ГУ МВС по Москві, захід відвідало до 800 учасників. Для державних ЗМІ мітинг пройшов практично непоміченим.

Були регулярні акції протесту в його підтримку і не тільки в Москві. Навального підтримували в Новосибірську, Воронежі, Володимирі, Томську, Казані, Іваново, Рязані, Петрозаводську, Вологді, Пскові, Владивостоці, Магнітогорську та інших містах.

Навальний двічі піддавався нападам в 2017 році під час своєї кампанії перед президентськими виборами 2018 року. У березні невідомий облив його зеленкою в Барнаулі, а в квітні невідомий облив його зеленої рідиною в Москві, заподіявши йому хімічний опік лівого ока. У березні 2020 року троє невідомих обсипали його борошном і облили кислим молоком біля редакції «Ехо Москви», куди Навальний прямував на інтерв'ю

Це не перше отруєння

Відзначимо, що це не перша заява Навального про отруєння. Минулий раз це сталося в липні 2019 року, коли він відбував покарання в СІЗО. Тоді його госпіталізували з сильним набряком обличчя і почервонінням шкірних покривів. Діагноз поставили - «контактний дерматит». Навальний і його особисті лікарі припустили можливість отруєння певними хімічними речовинами. Однак хіміко-токсикологічне дослідження біоматеріалів Навального, проведене в НДІ швидкої допомоги імені Скліфосовського, не виявило отруйних речовин. Особистий лікар Навального засумнівалася в результатах цієї експертизи, а Навальний звернувся в Слідчий Комітет РФ із заявою про отруєння.

До слова, і зараз, судячи з останньої заяви зам. головлікаря лікарні швидкої медичної допомоги в Омську, де політик перебуває зараз на апараті штучної вентиляції легенів, версію отруєння також піддають сумнівам. Лікар заявив, що немає ніякої впевненості, що причиною стану Навального є отруєння.

Тим часом прес-секретар Навального Кіра Ярмиш стверджує, що справу просто в черговий раз намагаються зам'яти.

Раніше APnews писав, що російського опозиційного політика Навального доставили у важкому стані в реанімацію. Прес-секретар політика заявила, що його отруїли - підсипали щось в чай.

Новини партнерів

Коли українські клуби стартують в єврокубках: календар на сезон-2020/21
В Україні коронавірус підтвердили у понад 10 тисяч медиків

Найпопулярніше за тиждень