Подвійні стандарти: МЗС Австрії зажадало деескалації в Україні, але терміново запустити російський СП-2

Подвійні стандарти: МЗС Австрії зажадало деескалації в Україні, але терміново запустити російський СП-2
Читать на русском

Напередодні глава МЗС Німеччини глава заявила про готовність заблокувати російський газопровід "Північний потік – 2" у разі, якщо Російська Федерація зважиться на подальшу ескалацію та вторгнення в Україну.

Глава МЗС Австрії Александр Шалленберг закликав Росію до деескалації конфлікту в Україні та пригрозив “діями у відповідь” у разі агресії. При цьому він звернувся до своїх колег з проханням якнайшвидше запустити “Північний потік-2”, який може загрожувати енергетичній безпеці України.

Про це він заявив перед засіданням Ради Міністрів закордонних справ ЄС, передає APnews.

“Що нам дійсно потрібно зараз, так це роззброєння слів та справ з обох боків. Але Росія має усвідомлювати, що ми дуже уважно слідкуємо за ситуацією, і якщо дійде до дій, ми дуже жорстко та конкретно відреагуємо”, - заявив Шалленберг.

Глава австрійського МЗС наголосив, що одне припущення про те, що російські війська можуть перетнути європейські кордони, показує серйозність ситуації:

"Саме тому нам потрібна деескалація і чітка лінія. Я вважаю, що ми їх чітко вимальовуємо як Захід, як Європейський Союз”.

Александр Шалленберг також заявив, що, на його думку, санкції проти Росії - у певному сенсі щодо грубої зброї, але вони завжди мають значення. Він закликав використовувати їх "дуже цілеспрямовано і розумно", але при цьому Шалленберг погодився, що "це вкотре необхідно".

Однак, всупереч заклику до деескалації конфлікту в Україні, на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі Олександр Шалленберг звернувся до своїх колег із проханням якнайшвидше ввести в експлуатацію “Північний потік-2”, через який посилився конфлікт між Україною та Росією.

"Проєкт завершено, тепер ми маємо використовувати його", - заявив глава МЗС Австрії.

На його думку, в черговий раз ставити під питання Північний потік-2, коли виникає дискусія з Росією, - помилка.

Австрія, як і Німеччина, отримує природний газ із Росії.

Ця заява суперечить позиції МЗС Німеччини, голова якого напередодні заявила про готовність заблокувати російський газопровід "Північний потік – 2" у разі, якщо Російська Федерація зважиться на подальшу ескалацію та вторгнення до України.

Анналена Бербок вважає, що трубопровід не відповідає вимогам європейського енергетичного права, також наразі не розв'язані питання безпеки.

Раніше APnews також повідомляв, новий канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав активізувати нормандський формат для врегулювання ситуації в Україні.

Новини партнерів

В Україні критичний брак суддів: вакантні понад 2000 посад
У Дніпрі затримали чоловіка, підозрюваного у підготовці до вбивства депутата – ОГП

Найпопулярніше за тиждень