Побитий депутат і розтрата держбюджету: юрист пояснив, чи мають справи проти Саакашвілі в Грузії силу в Україні

Побитий депутат і розтрата держбюджету: юрист пояснив, чи мають справи проти Саакашвілі в Грузії силу в Україні
Ексклюзив
Читать на русском

Грузія ще не надсилала запитів стосовно відбування Михайлом Саакашвілі покарання на території України.

Колишній президент Грузії і звільнений глава Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі залишив Грузію у 2013 році, де проти нього порушили низку кримінальних справ. За деякими з них він був заочно засуджений на тюремні терміни.

Юрист і адвокат Руслан Чорнолуцький в ексклюзивному коментарі APnews пояснив, чи мають справи проти Саакашвілі в Грузії силу в Україні.

"Вони мають силу, якщо Україна відреагує на екстрадицію чи на запит Грузії. А Україна вже відреагувала у 2015 році. На скільки я розумію, в екстрадиції було відмовлено.

За рішенням грузинського суду, в нього є відповідальність, але питання у реалізації цієї відповідальності на території України. Питання стосовно екстрадиції чи відбування покарання на території України повинно вирішуватись на рівні дипломатичних відносин", - наголосив Чорнолуцький.

За його словами, станом на сьогодні, Грузія не надсилала запитів стосовно відбування Михайлом Саакашвілі покарання на території України.

"Якщо буде запит з Грузії щодо відбування покарання на території нашої держави згідно з тих рішень, які були ухвалені в Грузії, то Україна повинна розглянути ці запити. На скільки мені відомо, таких запитів не було", - резюмував Чорнолуцький.

Варто відзначити, що проти Михайла Саакашвілі відкрито низку кримінальних проваджень.

Його заочно засудили за зловживання владою до чотирьох років в'язниці, але після застосування амністії термін був скорочений до 3 років.

У 2014 році грузинська прокуратура висунула звинувачення на адресу екс-президента по ще одній скандальній справі - побиття в 2005 році депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

У липні 2014 року Михайла Саакашвілі звинуватили в перевищенні повноважень під час розгону опозиційної демонстрації в листопаді 2007 року, при якій використовувалися водомети і сльозогінний газ.

Саакашвілі також прославився боротьбою з корупцією в Грузії. На Батьківщині його звинувачують і в розтраті бюджетних коштів. Прокуратура вважає, що він використовував близько 9 мільйонів ларі (близько 2,9 мільйона євро) бюджетних грошей на особисті потреби.

Як повідомляв APnews, Саакашівілі пригрозив кінцем України, якщо у Зеленського не вийде.

Новини партнерів

Українці, які застрягли у 26 містах світу, повернуться в Україну спеціальними рейсами, - Мінінфраструктури
За добу в Лаврі зафіксували 20 нових випадків коронавірусу

Найпопулярніше за тиждень