По 50 кінострічок щороку. Які українські фільми отримали мільйони з бюджету, але провалились у прокаті

По 50 кінострічок щороку. Які українські фільми отримали мільйони з бюджету, але провалились у прокаті
Ексклюзив
Читать на русском

Розповідаємо про найяскравіші злети та провали українського кінематографу за останні роки.

За підтримки Держкіно та Мінкульту щороку з’являються близько півсотні фільмів (в тому числі серіалів, мультиків, документалок) українського виробництва. Вже у 2021 році зняли близько 30 стрічок, які частково чи цілком було профінансовано з державного бюджету.

Про це у відповідь на запит APnews розповіли у МКІП.

При цьому, як показує практика, більшість українських фільмів, на жаль, з тріском провалюються в прокаті та приносять набагато менше грошей, ніж було витрачено на їх виробництво. Але є й ті, касові збори по яких в Україні та навіть за її межами перевищили виробничий бюджет.

Розповідаємо про найяскравіші злети та провали українського кінематографу за останні роки.

Успіхи українського кінематографу

Так, у 2018 році за підтримки Держкіно було випущено 51 стрічку, 18 з яких - повнометражні фільми. Проте “вистрілили” та окупились лише 3. Це повнометражки "Я, ти, він, вона”, "Скажене весілля", а також український 3D-анімаційний фільм-фентезі "Викрадена принцеса", касові збори якого саме в міжнародному прокаті перевищили виробничий бюджет.

З них отримали фінансову підтримку Держкіно фільми "Скажене весілля". Він коштував понад 10 млн гривень, 1 млн 175 тис. грн з яких якраз було виділено агентством. Касові збори ж склали 54,9 млн гривень, що у понад 5 разів більше витраченого.

"Я, ти, він, вона" - фільм, режисером якого виступив Володимир Зеленський, а знімали ТОВ “Кіноквартал”. Коштував він майже 36 млн гривень (понад 17 млн з яких - від Держкіно), а касові збори склали 2,7 млн доларів у світі.

Успіх спіткав і анімаційний фільм за мотивами казки Пушкіна «Руслан і Людмила» - “Викрадена принцеса”, який коштував 95,2 млн гривень (19 млн з яких - держфінансування), а заробив понад 6,5 млн доларів у світовому прокаті.

У 2019 році успішними стали тільки дві картини. Перша - “Скажене весілля 2”. На його створення пішло 15 млн гривень, 7 яких - з бюджету. при цьому касові збори склали 41,2 млн гривень. Також вразили глядачів “Мої думки тихі” - українська трагікомедія режисера Антоніо Лукіча. Бюджет фільму - 9,3 млн гривень, більшу частину з яких (8,6 млн гривень) профінансувало Держкіно. При цьому у прокаті фільм отримав трохи більше 10 млн гривень.

Провали українського кінематографу

Тут мова піде про ті фільми, на які було виділено найбільше грошей з бюджету, проте результат себе не виправдав. Зауважимо, що ми опираємось тільки на суми касових зборів того чи іншого фільму, але ми не критики та стверджувати - яка картинка якісна, а яка - ні, не беремось.

Так, у тому ж 2018 році найбільше грошей Держкіно виділило на створення фільмів:

  • Таємний щоденник Симона Петлюри (понад 22 млн);
  • Пригоди S Миколая (Груднева казка) (понад 22,6 млн)
  • Куцулка Ксеня (23,8 млн);
  • Крути 1918. Захист (25,9 млн гривень)

У той же час як касові збори вищевказаних стрічок склали не більше 8 млн гривень.

Провалилась також стрічка “11 дітей з Моршина”, яку у 2018 році підтримав Мінкульт аж 10,5 млн гривень. Там, до речі, грав нинішній народний депутат "Слуги народу" та голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. Але стрічка в прокаті заробила тільки 5,9 млн.

У 2019 році, наприклад, фінансову підтримку Держкіно отримали фільми “Тільки диво” (43,8 млн гривень), “Пекельна хоругва, або козацьке різдво” (31,7 млн), “Фокстер і Макс” (Гав-Рик) (37,9 млн гривень), “Захар Беркут” (29,8 млн гривень), мультик “Віктор_робот” (понад 31 млн гривень).

Що ж до касових зборів, то “Пекельна хоругва” змогла заробити трохи більше 9 млн гривень, а широко анонсований “Захар Беркут” не назбирав навіть 2 млн, хоча на нього всього було витрачено більше 100 млн гривень (включно з грошима, виділеними продюсером).

Був ще один так званий провал фільму “Наші котики”, продюсером якого виступила скандальна екс-міністр охорони здоров’я Уляна Супрун. Стрічка вартістю понад 42 млн гривень (900 тис. з яких профінансували з бюджету) зібрала тільки 8,5 млн гривень. Це український комедійний фільм режисера Володимира Тихого про пригоди у 2014 році бійців української армії під час війни на Сході України.

У 2021 ж році найбільшу підтримку Держкіно отримали фільми “Королі репу” (20,9 млн гривень) та “Доця” (17,3 млн - 100% вартості фільму). Також понад 7,7 млн гривень отримав фільм “Скажене весілля 3”.

І хоча щороку “вистрілює” та заробляє в Україні лише 1-2 фільми, частка українського кіно в прокаті все ж росте. За даними «MRM», 2014 року наше кіно зібрало тільки 19,3 млн грн., (фільми “Незламна” та “Поводир”), то вже зараз сума збільшились більше ніж вдесятеро — 184,733 млн грн (2019 рік).

З повним списком українських фільмів, які отримали фінансову підтримку Держкіно, можна ознайомитись за посиланням.

Читайте також:
У 2020 році зняли 57 фільмів українського виробництва за понад 829 млн гривень - Мінкульт

Новини партнерів

iPhone без посередників: Apple відкрила офіційний офіс в Україні
Під Полтавою водій зніс 4-річну дівчинку на самокаті - вона відлетіла на 30 метрів

Найпопулярніше за тиждень