План Кравчука підтвердив - Україна не готова виконувати Мінські угоди та не хоче миру на Донбасі - Розенбаум

План Кравчука підтвердив - Україна не готова виконувати Мінські угоди та не хоче миру на Донбасі - Розенбаум
Читать на русском

Сергій Розенбаум вважає, що мирний план для Донбасу суперечить Мінським угодам

Так званий мирний план Кравчука Донбасом вже був розкритикований представниками Росії та ОРДЛО. Вони вказують, що план повністю суперечить Мінським угодам та не націлений на врегулювання конфлікту. Про це повідомляють Vesti з посиланням на заяву політичного оглядача Сергія Розенбаума, передає APnews

На його думку, це спроба Києва добитися скликання чергового саміту "нормандського формату": "Українська влада дійсно бажає, щоб саміт відбувся, тільки неясно, навіщо він потрібен, якщо ніяких результатів за його підсумками не буде вжито. Чи не буде, тому що Київ не має намір виконувати Мінські угоди, а Росія та влади ОРДЛО не мають наміру від них відмовлятися. Й план Кравчука підтверджує тезу - позиція України абсолютно неконструктивна, що не націлена на світ. А ось погіршити ситуацію на Донбасі цілком може.

Очевидно ж, що ОРДЛО цікавить внесення до Конституції України особливого статусу регіону. Довгий час Україна взагалі відмовлялася обговорювати це питання, без якого подальше політичне врегулювання неможливо. У плані Кравчука про це говориться наступне. Київ готовий включити в старий закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" "формулу Штайнмайера". Є навіть дата - до 17 грудня 2020 року.

Але ж існує закон - це пусте. Спочатку повинні бути прийняті зміни до Конституції в частині децентралізації, що враховують особливості ОРДЛО. Це ключовий політичний елемент мирного процесу. І це тривалий процес, лише після завершення якого сторони повинні переходити до наступного етапу узгодження інших нормативно-правових актів, необхідних для врегулювання конфлікту і проведення виборів. Тоді ж повинен бути прийнятий закон, в якому буде закріплено адміністративно-територіальний устрій ОРДЛО і визначена система органів місцевого самоврядування.

Якщо йти за логікою України, то ніякого самоврядування з особливими умовами в ОРДЛО не буде, тому що для цього не буде законодавчої бази. Це очевидні речі, які розуміють і ті, хто писав план Кравчука. Тому цей план недієздатний, він й не замислювався як реальний механізм для врегулювання конфлікту. Україна не готова змінювати Конституцію, не готова виконувати Мінські угоди.

Не готова навіть платити пенсії своїм громадянам в ОРДЛО. Тому як в розділі про економічні заходи ні слова про пенсії. Лише аморфне формулювання про відновлення соціальних зобов'язань України до 30 вересня 2022 року! Тобто, згідно з такою логікою, Україна повинна повернутися на Донбас ось уже навесні 2021 року (як би смішно й нереалістично це не звучало), а ось відновити соцвиплати своїм громадянам там зобов'язується лише через два роки. З таким підходом навряд чи місцеві жителі будуть зустрічати нову владу в ОРДЛО з відкритими обіймами. Київ сам налаштовує жителів ОРДЛО проти себе. Невже так виглядає повернення сердець людей, які залишилися за лінією розмежування?"

"Цей документ закладає міну в мирний процес. Це деструктивна ініціатива, яка такою й замислювалася. Замість пошуку миру на Донбасі українська влада вбиває клин в процес врегулювання конфлікту. Життя українців по обидві лінії зіткнення Зе-команду взагалі не цікавлять" - зазначив Розенбаум.

Новини партнерів

Степанов просить "виправити" Держбюджет-2021: грошей не вистачить на зарплати лікарям
В Австралії виявили аномальний випадок COVID-19 у дітей

Найпопулярніше за тиждень