Пітони можуть стати ключовим інгредієнтом до нової вакцини від Covid-19

Пітони можуть стати ключовим інгредієнтом до нової вакцини від Covid-19
Читать на русском

Раніше вакцини зі скваленом від Covid-19 виробляли з печінки акули, але це завдавало величезної шкоди морському світу

Величезна популяція пітонів у Флориді, США, може стати основним рішенням в розробці нової вакцини від Covid-19, завдяки своєму лікувальній олії - сквалену. Про це повідомляє APnews з посиланням на NYPost.

Інвазивний бірманський пітон - велика проблема для США, але коли стоїть питання про профілактику коронавірусу, ці гігантські отруйні змії можуть стати ключовим інгредієнтом в новій вакцині від Covid-19.

Вся справа в їх лікувальній зміїній олії - ліпіду сквален, який виробляється сальними залозами тіла:

"Змія дійсно має цілющі властивості. У природі сквален зустрічається в багатьох рослинах і тваринах, в тому числі й у людей. Цей ліпід часто використовується в косметичних засобах для догляду за тілом та шкірою в якості пом'якшувального і захищаючого антиоксиданту", - розповів мисливець за пітонами Дасті Крам.

За словами вчених, сквален також сприяє нашій імунній відповіді, що дуже до речі в боротьбі з пандемією Covid-19. Попри те, що цей інгредієнт не включений на цю мить до складу вакцин від Pfizer і Moderna, за даними ВООЗ, сквален акули використовувався як мінімум в 5 інших потенційних вакцинах від Covid-19, які тестувалися у 2020 році.

Один з найбільш поширених способів отримати запас сквалена - печінка акули, яка вдосталь володіє цим ліпідом. Але побоювання вимирання окремих видів акул, а також нестримний гнів серед зоозахисників, спонукали дослідників шукати джерело сквалену в іншому місці. Тому вчені переключилися на інвазивного бірманського пітона, який завдають багато шкоди для навколишнього середовища Флориди, США:

"Типовий майже 4-х метровий пітон може виробити досить сквалена для 3400 доз вакцини. Це не так багато, якщо порівнювати його з акулою, але набагато екологічніше. В майбутньому ми плануємо представити дані про сквален пітона Управлінню передових біомедичних досліджень і розробок в рамках тогорічної програми дослідження вакцини, що підтримується урядом США", - розповів Деріл Томпсон, представник Global Research and Discovery Group Sciences.

Ця розробка - один з найбільш етичних способів боротьби штату Флорида з дикими тваринами:

"Ми беремо погану ситуацію і робимо з неї щось хороше і корисне для всіх. Сквален пітона може допомогти зцілити безліч людей і потенційно врятувати їх життя", - підсумував мисливець за пітонами.

Однак деякі захисники тварин побоюються, що видобуток сквалена пітона може перенести загрозу від одного виду до іншого. Проблема полягає в тому, що збір ліпіду у диких тварин ніколи не буде стійким, особливо якщо це великий хижак, який не розмножується у величезних кількостях.

Стефані Брендле, активістка і засновник групи по збереженню акул Shark Allies, наполягає на тому, щоб розробка нетваринного сквалена, який також присутній в рослинах, почалася швидше:

"Ми не намагаємося сповільнити або перешкодити провадженню вакцини від Covid-19, коли цього чекає весь світ. Ми просто просимо, щоб випробування сквалена нетваринного походження проводилися разом зі скваленом акули та пітона, щоб його можна було скоріше замінити без вбивства тварин".

Раніше APnews також повідомляв, в Україні з початку вакцинації, 24 лютого, і до 28 числа було провакциновано понад 3000 осіб.

Новини партнерів

Чинний чемпіон Китаю з футболу припинив своє існування
Зеленський: Синонім до КСУ – "недовіра", тому потрібна реформа "з нуля"

Найпопулярніше за тиждень