Підриває незалежність України: КСУ розглядає конституційність "земельної реформи"

Підриває незалежність України: КСУ розглядає конституційність "земельної реформи"
Читать на русском

В КСУ знаходяться вже три відповідні подання нардепів.

На розгляді в Конституційному Суді України перебуває вже три конституційних подання народних депутатів, які стосуються конституційності «земельної реформи».

Про це інформує APnews з посиланням на повідомлення народного депутата Ольги Совгирі в Telegram.

За її словами, позиції законодавців зводяться до тези, згідно із якою вільний обіг саме земель сільськогосподарського призначення підриває засади суверенітету і незалежності України, а також, що проведення "земельної реформи2 можливо лише у разі її схвалення на всеукраїнському референдумі.

Що передбачає "земельна реформа"?

Закон України від 31.03.2020 № 552-IX передбачає зняття мораторію (заборони) на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення в Україні. Це дозволить власникам таких земель розпоряджатись своїм майном повноцінно і на власний розсуд. Зазначимо, що цей закон передбачає можливість продажу цих земель тільки громадянам України.

Які аргументи щодо конституційності цього закону?

"Проведення земельної реформи є частиною як міжнародних зобов’язань України в сфері дотримання прав і свобод людини, так і зобов’язань перед громадянами України. Позиція Верховної Рада України полягає в повазі до індивідуального права громадян на повноцінне володіння, користування і розпорядження своєю власністю, право на що гарантується громадянам України статтею 41 Конституції України", - наголосила Ольга Совгиря.

Які можливі наслідки визнання "земельної реформи" неконституційною?

Нардеп зазначила, що в залежності від того, які аргументи авторів конституційних подань можуть бути підтримані, Конституційний Суд України може визнати неконституційною як реформу, проведену законом від 31.03.2020 № 552-IX, так може і взагалі заблокувати можливість проведення земельної реформи в Україні, що матиме ряд негативних з економічної точки зору наслідків.

"По-перше, це буде унеможливлювати ефективне використання земель сільськогосподарського призначення як майна громадянами, у власності в яких вони перебувають, право на що їм гарантується безпосередньо Конституцією України.

По-друге, Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» вказав на необхідність проведення реформи в Україні для забезпечення дотримання прав громадян України на вільне володіння належним їм майном. Суд наразі не присуджує суми справедливої сатисфакції скаржникам, але зробив застереження, що у разі непроведення в Україні земельної реформи в розумні строки присудження такої сатисфакції може, зрештою, стати виправданим, принаймні для певних категорій власників землі сільськогосподарського призначення (пункт 157 рішення). Отже, визнання неконституційною земельної реформи матиме наслідком також і суттєві витрати для бюджету України, адже в такому разі кожен власник земель сільськогосподарського призначення зможе вимагати відшкодування щонайменше часткової вартості належних йому земель в ЄСПЛ через обмеження прав на вільне розпорядження майном", - підсумувала нардеп.

Раніше APnews повідомляв про плюси і мінуси скандального "земельного закону" очима економістів.

Новини партнерів

Шмигаль заявив, що батьки можуть самі обрати форму навчання для дітей
Українські тенісистки встановили рекорд на US Open

Найпопулярніше за тиждень