"Перспектив немає, будуть сущі копійки": експерт розкрив долю пенсіонерів у 2021 році

"Перспектив немає, будуть сущі копійки": експерт розкрив долю пенсіонерів у 2021 році
Ексклюзив
Читать на русском

У наші дні слово пенсіонер асоціюється лише з поняттями бідності і безпорадності. Чи зможе наш уряд виправити цю ситуацію у найближчі роки?

27 листопада Кабінет Міністрів України подав до парламенту проект бюджету на 2021 р. Попри прописані цифри та щедрі обіцянки політиків, багатьох українців не покидає почуття тривоги, і у першу чергу це стосується пенсіонерів. Що їх очікує у майбутньому? Чи загрожує їм затримка виплат? Чи отримають вони від держави гідну допомогу? Щоб відповісти на ці питання, редакція APnews звернулася за коментарем до експерта з пенсійних систем Олександра Ткача.

Пенсія 2021: "революції не буде"

За словами фахівця, у 2021 р. для пенсіонерів не відбудеться яких-небудь істотних «революційних» змін, хоча певна індексація пенсій все-таки відбудеться.

"Розраховувати на особливі зміни не доводиться з однієї простої причини. Пенсія тим, хто вже вийшов на пенсію – так, вона буде індексуватися виходячи з того, якою була інфляція минулого року і які були темпи зростання заробітків і середніх зарплат за попередні три роки. Якщо фонд оплати праці у попередні три роки, припустимо, збільшувався у середньому на 15%, а інфляція, умовно кажучи, була 7%, то якщо це скласти та розділити на два, то вийде 11%. Ось така ось індексація і відбудеться. У зв'язку з тим, що буде збільшено прожитковий мінімум, мінімальна пенсія або прожитковий мінімум для непрацездатних, так, звичайно, теж будуть певні збільшення, пов'язані із зарплатою за нормативний стаж. Однак повірте, ця доплата за нормативний стаж – сущі копійки. 20 або 70 грн і все",- заявив експерт, зазначивши, що пенсіонерам не варто очікувати "яких-небудь перспектив" у майбутньому.

"Скажімо так, перспектив якихось немає. Невеликі зміни звичайно ж відбудуться, але вони не будуть якимись революційними»,- додав Олександр Ткач.

Пенсіонерам затримають пенсії?

Ні.

"Затримки пенсійних виплат неможливі... Якщо до Пенсійного фонду надходить єдиного соціального внеску менше, ніж потрібно на виплату пенсій, а така ситуація триває у нас вже другий десяток років, то відсутню частину подають, доплачують з бюджету. А що таке бюджет? Бюджет - це інші надходження, крім єдиного соціального внеску, починаючи від акцизу на алкоголь і закінчуючи різними іншими платежами», - зазначив Олександр Ткач.

Водночас експерт визнав, що раніше в українській історії були затримки виплат пенсій і то лише з технічної причини.

"Пару років тому стався збій і не виплатили людям пенсії в обіцяний термін, але це було чисто нехлюйство двох органів – Міністерства фінансів і Пенсійного фонду. Так, технічний збій можливий. Якщо ми з вами повернемося у страшні 90-ті, то ви пам'ятаєте, що з пенсіонерами якраз все було нормально. Так, зарплати затримувалися, але пенсії виплачувалися вчасно. Я не допускаю сценарію, що пенсії не буду виплачуватися або їх обріжуть якимось чином. Цього не відбудеться", - резюмував фахівець.

Раніше APnews повідомляв, в українців може з'явитися накопичувальна пенсія: хто на неї матиме право.

Новини партнерів

У Києві новорічні свята у школах та садочках пройдуть без батьків
У Донецькій області недбайлива мати під час побачення вкрала гроші та кинула маленького сина

Найпопулярніше за тиждень