Перше судно з українським зерном вже покинуло Одесу (Відео)

Перше судно з українським зерном вже покинуло Одесу (Відео)
Читать на русском

У портах Одеси ще 16 суден, які вже чекають на свою чергу.

Перше судно з українською кукурудзою вийшло з Одеського порту. Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Експорт проходитиме в рамках "зернової угоди" між Україною, РФ, Туреччиною та ООН. Контроль за роботою морського коридору та безпекою операції покладено на координаційний центр у Стамбулі.

Сьогодні вийшло судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані. Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено нашими партнерами-гарантами - ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис тонн української кукурудзи.

"Україна є 4-им найбільшим експортером кукурудзи в світі, тому можливість його вивезення через порти - це колосальний успіх для забезпечення глобальної продовольчої безпеки. Сьогодні Україна разом з партнерами робить черговий крок до запобігання світовому голоду. Розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року", - прокоментував Кубраков.

Він також додав, що це це був складний шлях тривалістю 3 місяці.

"Увесь цей час процес перемовин та погодження безпекових питань контролювався Президентом України Володимиром Зеленським. Ми працювали в координації з Керівником офісу Президента Андрієм Єрмаком та начальником Головного управління розвідки МОУ Кирилом Будановим за підтримки урядової команди Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля. Я вдячній Збройним Силам України за можливість вести переговори на українських умовах", - зауважив він.

Новини партнерів

До українського бюджету в липні надійшло майже на половину більше, ніж планувалося
Успіх Тельців, вимоги Терезів та вдача Риб: докладний гороскоп на 1 серпня

Найпопулярніше за тиждень