Переведення годинників в період коронавірусу сприйметься особливо важко, - психотерапевт

Переведення годинників в період коронавірусу сприйметься особливо важко, - психотерапевт
Ексклюзив
Читать на русском

Фахівець заявила, що якщо переведення годинників не є економічно вигідною дією, то людям буде краще без цього.

Незважаючи на довгі суперечки уряду про скасування переведення годинника, цей процес все-таки не скасували і з 24 на 25 жовтня Україна перейде на зимовий час. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад.

Насправді ж, якщо переведення часу не є економічно вигідною дією, то людям буде краще без цього.

Про це у коментарі APnews заявила психолог і психотерапевт Марія Фабрічева, та розповіла, як позначається переведення годинників на нашому емоційному і загальному стані.

Відзначимо, що саме економія електроенергії стала свого часу основним аргументом прихильників введення літнього часу. Але, як зазначила фахівець, переведення годинника додає дрібні стресуючі фактори, а через збільшення темного часу доби між людиною і її ж мозком починається боротьба.

"Є люди, на яких переведення годинників особливо не впливає, тому що історія досить давня і вже звична для нашого організму. Хоча, звичайно, коли збільшується темний час доби - це певнис способом впливає на людський настрій, особливо якщо людина знаходиться в стресі і у неї низький рівень психологічної енергії. Починається так звана боротьба людини, якій треба вставати, незважаючи на те, що на вулиці ще темно, з її ж мозком, який живе за своїми біоритмами", - сказала Марія.

Вона зазначила, що у когось це пройде менш помітно і за тиждень людина вже повернеться в звичну колію. Однак додатковий вплив надає ще й розуміння того, що переведення годинників на зимовий час прямо нагадує, що прийшла зима.

"Це додатковий тригер для мозку. Взимку ж завжди складніше: настрій погіршується, холодно, хандра, яка може трапитися", - сказала психотерапевт.

І пояснила, що в період пандемії коронавірусу це буде сприйматися ще складніше.

"Люди вже досить довго перебувають в стані нерозуміння того, що нас чекає попереду. А значить, у нас дуже слабо задовольняється потреба в структурі, втрачається сенс того, що відбувається і втрачається контроль над тим, що відбувається. А люди цього терпіти не можуть. І якщо переведення годинників ми можемо взяти під свій контроль, нам в цьому допомагає техніка, то соціальні події зовні на сьогоднішній момент управляються дуже-дуже складно, тому що на них впливає зовнішній чинник", - пояснила Марія Фабрічева.

Звичайно, є і позитив - ми на годину довше спимо. І для багатьох людей це насправді велика радість.

"Зрозуміло, що вже через тиждень або місяць (у кого як) ми вже звикнемо і адаптуємося до переведення годинників і знову почнемо не висипатися, бо стан людини після сну прямо залежить від того, наскільки чітко ми вміємо структурувати свій час і по-чесному вимикаємо свої гаджети о 23:00 і укладаємо себе спати до півночі", - сказала експерт.

І нагадала, що за правилами хорошого і якісного сну людина повинна лягати спати в один день, а прокидатися в інший. А у нас же часто навпаки: засипаємо і прокидаємося в один і той же день.

"Взагалі про це є дуже цікаві дослідження. Наприклад, під час сну з 23:00 до 01:00 у людини виділяється гормон, який позитивно впливає на стан людини, а вже після першої години ночі починає вироблятися зовсім інший гормон. І якщо ми не потрапляємо в цей "гормональний коридор", то починає вироблятися кортизол, а це гормон стресу. Багато людей стверджують, що їм насправді вистачає 4-5 годин сну, але це працює за умови, якщо ви заснули сьогодні, а прокинулися завтра. А якщо заснути сьогодні о 02:00, і прокинулися сьогодні о 06:00 - емоційне вигорання не змусить себе чекати", - розповіла фахівець.

Насправді лікарі вже давно стверджують, що при переході на новий час у маленьких дітей і людей похилого віку відзначаються стресові реакції, порушення режиму сну, діяльності серцево-судинних та імунної систем, обмінних процесів. Більш того, дані кардіології свідчать про особливі проблеми в цей період у гіпертоніків.

APnews вже писав раніше, що Рада хоче скасувати переведення годинників в Україні, щоб "протидіяти агресії РФ".

Новини партнерів

Псування бюлетенів з "опитуванням Зеленського" може бути прирівняне до хуліганства - Геращенко
На Одещині чоловік прийшов сваритися зі співмешканкою та застрелив її брата-підлітка з рушниці

Найпопулярніше за тиждень