Пенсійний колапс. В Україні мільйони людей похилого віку можуть залишитися без виплат через реформу

Пенсійний колапс. В Україні мільйони людей похилого віку можуть залишитися без виплат через реформу
Ексклюзив
Читать на русском

За що жити українським пенсіонерам та як будуть розв'язувати проблему - розбиралася редакція APnews.

Тисячі українських пенсіонерів можуть залишитися без пенсії у 2021 році. Сумна доля чекає тих, хто не має офіційного стажу роботи. Проблема криється в незавершеній пенсійну реформу.

За що жити українським пенсіонерам та як будуть розв'язувати проблему - розбиралася редакція APnews.

В якому віці та як виходити на пенсію

Параметрична пенсійна реформа, яка зараз працює в Україні, передбачає нові вимоги до страхового стажу і гнучкий віковий поріг для виходу на пенсію. Так, пенсійний вік фактично збільшили з 60 до 63 і 65 років.

Крім того, згідно зі статтею 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у 2021 році за досягнення 60 років на пенсію зможуть вийти ті українці, хто має не менше 28 років стажу. У разі, якщо робочого стажу недостатньо, то на пенсію можна вийти або після 63 років, маючи за плечима від 18 до 28 років стажу, або після 65 років з умовою, що стажу у вас від 15 до 18 років. При цьому у 2017 році уряд зобов'язався ввести накопичувальну пенсійну систему протягом двох років, але її немає і до цього дня. В якості тимчасового заходу було прийнято постанову Кабміну №1098 про порядок призначення допомоги пенсіонерам, які досягли 60 років, але мають тільки 15 років стажу.

Таким чином, маючи 15 років стажу, можна вийти на пенсію і в 60 років, і в 63 роки, але до досягнення 65 років пенсіонерам виплачуватимуть тимчасову допомогу, а пенсію за віком почнуть нараховувати тільки в 65 років.

При цьому максимальний розмір такої допомоги - її ще називають соціальної пенсії - дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність. На сьогодні такий мінімум становить 1712 гривні, а з 1 грудня його піднімуть до 1769 гривень.

Читайте також:
Через 15 років грошей не буде вистачати на виплати навіть половині пенсіонерів - економіст

Що з виплатами зараз

Пенсійний фонд опублікував дані, згідно з якими соціальні пенсії отримують близько 74 тисяч українців, з них майже 70 тисячам виплачують пенсії нижче прожиткового мінімуму - 967 гривень.

Водночас виплати через брак стажу для виходу на пенсію за віком отримують близько 15 тисяч українців.

Чому така маленька пенсія

Розмір цих виплат пояснюється порядком їх нарахування. Так, максимальний розмір такої допомоги становить 100% прожиткового мінімуму. При цьому є ще індивідуальна допомога, яка є різницею між прожитковим мінімумом і середньомісячним доходом сім'ї на одну людину.

З огляду на той факт, що це було тимчасовим заходом, то вона має термін дії, який завершується 31 грудня 2020 року, тому, щоб розв'язати проблему, перехідний період необхідно продовжити вже зараз або ж нарешті вказати остаточний варіант механізму нарахування пенсій.

Що буде, якщо цього не зробити

У разі, якщо народні депутати не приймуть відповідне рішення, то пенсіонери з невеликим стажем до 65 років залишаться без будь-яких пенсій. Єдиним варіантом залишається покупка необхідного стажу, що має свої нюанси.

По-перше, купити можна до п'яти років стажу, тому покупка стажу не врятує тих, кому не вистачає більше років. По-друге, вартість одного року стажу становить майже 25 тисяч гривень. Попри те, що при покупці відразу декількох років один рік здешевлюється, це все одно непідйомна сума для українських пенсіонерів. Так, за два роки доведеться заплатити 45 тисяч гривень, за три - 60 тисяч, за чотири - 70 тисяч, а за п'ять - 75 тисяч.

Читайте також:
З 19 млн платять податки в ПФУ лише 11 млн: економіст пояснив, чому українці отримують низькі пенсії

Через кілька років мільйони українців залишаться без соцвиплат

Економіст Олексій Кущ нагадав, що сьогоднішня ситуація з пенсіонерами йде корінням в пенсійну реформу колишнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Необхідно повернутися до методології пенсійної реформи Гройсмана, коли був введений так званий хронометричний принцип нарахування пенсій з прив'язкою їх до страхового стажу замість того, щоб застосувати хронологічний метод з прив'язкою до віку. Спочатку розглядали варіант підвищення пенсійного віку з 65 років, але потім зрозуміли, що це викличе соціальну напругу і зробили все те ж саме, але хитріше і непомітніше - прив'язали до страхового стажу і встановили щорічне збільшення страхового стажу. У 2028 році, щоб вийти на пенсію, необхідно буде мати 35 років страхового стажу. Якщо у людини не буде цього страхового стажу зможе вийти на пенсію або у 63 роки, або 65. Якщо у людини стажу менше ніж 15 років, то він повинен буде отримувати цю саму соціальну допомогу", - зазначив експерт.

При цьому він вказав, що в останні роки на пенсію виходять люди, які свій стаж в основному заробляли ще в СРСР, а Пенсійний фонд відповідно відповідає за зобов'язаннями колишнього Радянського союзу, в чому і криється його основна проблема.

"У нашому уряді подумали, що якщо ввести страховий стаж, то з кожним роком кількість людей, у яких була радянська трудова пенсія, буде скорочуватися, а людей, у яких трудовий стаж заробляв в роки незалежності, буде все менше і менше. За моїми підрахунками, починаючи з наступного року і з виходом на пік у 2025 цей процес буде тільки посилюватися. Через кілька років не буде жодної людини, який навіть теоретично, міг би доопрацьовувати свій трудовий стаж, тобто через кілька років почнуть виходити на пенсію люди, які прожили все своє свідоме життя в роки незалежності та у них будуть проблеми зі страховим стажем, тому що багато працювали за кордоном, багато працювали в тіньовому секторі економіки, у багатьох був номінальний стаж", - пояснив Кущ.

За його словами, через п'ять - шість років в Україні з'явиться 2-3 мільйони осіб, які не зможуть отримувати пенсії та навіть мінімальну соціальну виплату.

"Це все робиться заздалегідь, щоб ліквідувати цю соціальну опцію, поки вона не є соціально значущою. Влада таким жорстким рішенням фактично провокує на дискусію. Я припускаю, що це буде такий пробний крок. В цьому випадку влада буде намагатися апелювати до якихось дій у відповідь поступок - фіксований податок в 5-10% на дохід трудових мігрантів, контроль тіньових доходів за допомогою введення щорічних декларацій і подібне", - вважає економіст.

Водночас він зазначив, що це гра з "соціальними сірниками", що дуже небезпечно.

"На вершині нашого політичного Олімпу превалює таку думку, що мігранти дуже багато заробили грошей за кордоном, а люди, які працюють в тіньовому секторі економіки, теж дуже багаті і їм нічого не треба платити. Це не є істиною, тому що не всі мігранти озолотилися за кордоном і все люди, які самозайняті або працюють в тіньовому секторі, є фінансовими ділками. В результаті такої політики через років 5-6 ми отримаємо прошарок населення у 2-3 мільйони, які будуть позбавлені всілякої соціального захисту починаючи субсидіями закінчуючи виплатою цієї мінімальної соціальною допомогою", - підсумував економіст.

Новини партнерів

Епідемія коронавіруса 25000 років тому допоможе вченим винайти вакцину від COVID-19 - дослідження
У МОН назвали три аргументи на користь 12-річної системи освіти в школах, її можуть ввести в Україні

Найпопулярніше за тиждень