ПАРЄ визнала Росію винною у збитті літака рейсу MH17

ПАРЄ визнала Росію винною у збитті літака рейсу MH17
Читать на русском

У ПАРЄ наголосили, що шоковані дезінформацією, яку поширюють російські органи влади щодо катастрофи рейсу Malaysia Airlines.

Парламентська асамблея Ради Європи визнала Росію винною у збитті в 2014 році малазійського літака Boeing 777, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Відповідну резолюцію ПАРЄ ухвалила 23 червня, повідомляється на сайті організації.

ПАРЄ заявила, що ґрунтуючись на доказах, наданих українською та нідерландською владою, вона вважає "найбільш переконливим сценарієм" те, що рейс MH17 був збитий над Україною у 2014 році російською ракетою "Бук", наданою підконтрольним Росії бойовикам.

У ПАРЄ наголосили, що шоковані дезінформацією, яку поширюють російські органи влади щодо збиття рейсу Malaysia Airlines, що спричинило "біль і страждання" у родичів і друзів загиблих.

"Замість надання достовірної інформації компетентним слідчим органам, російська влада поширює дезінформацію, у тому числі послідовні суперечливі версії подій, покликані створити плутанину. Як продемонстрували розвідувальні дані з відкритих джерел, опубліковані в численних звітах, російська влада навіть пішла так далеко, що подала маніпульовані радарні, супутникові та інші дані, щоб приховати правду", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, російські версії, згідно з якими український винищувач Су-25 або МіГ-29 збив рейс MH17, або про те, що винна українська ракета "Бук", випущена з підконтрольної Києву території, були "повністю спростовані".

ПАРЄ закликала Росію офіційно вибачитися перед родичами жертв MH17 за біль і страждання, спричинені попередньою дезінформацією.

Асамблея також закликала Європейський суд з прав людини розглянути питання про надання пріоритету заявам найближчих родичів жертв аварії "з огляду на їхні сильні й тривалі страждання".

Новини партнерів

У Херсоні в машині підірвали колаборанта
Почуття Овнів, спілки Водоліїв та вибір Риб: докладний гороскоп на 24 червня

Найпопулярніше за тиждень