Пандемія страждань. COVID-19 веде нас у світ хвороб, безграмотності і нестерпної бідності - The New York Times

Пандемія страждань. COVID-19 веде нас у світ хвороб, безграмотності і нестерпної бідності - The New York Times
Читать на русском

Найбільше від пандемії коронавірусу страждають діти, особливо в бідних країнах.

Ми думаємо, що COVID-19 вбиває в першу чергу літніх людей по всьому світі, але в бідних країнах наслідки від цієї хвороби більш катастрофічніші.

Хвороба забирає життя дітей через недоїдання. Це призводить до того, що все більше людей помирають від туберкульозу, малярії і СНІДу. Він змушує дівчаток кидати школу і вступати в дитячі шлюби. Це призводить до смерті жінок під час пологів. Це зводить нанівець зусилля з викорінення поліомієліту, боротьбу з малярією і намагання скоротити жіночу кастрацію.

Пандемія коронавірусу призводить до нестачі вітаміну А, що в результаті стає причиною сліпоти у дітей та їх смерті.

Про це пише американське видання The New York Times, Передає APnews.

Зазначається, що в Фонді ООН у галузі народонаселення застерігають, що коронавірус може стати причиною збільшення дитячих шлюбів у світі на 13 мільйонів. А 47 мільйонів жінок не будуть мати доступу до сучасних засобів контрацепції.

"Коротше кажучи, пандемія хвороб, безграмотності й нестерпної бідності йде слідом за пандемією коронавірусу. І найсильніше вона б'є по дітях", - пише По Ніколас Крістоф.

Можливо, найбільшу шкоду COVID-19 приніс не тим, хто безпосередньо заразився коронавірусом, а людям, які постраждали від краху економік, систем охорони здоров'я й освіти в країнах, що розвиваються. Багато шкіл і клінік закриті, ліки від СНІД й інших тяжких захворювань стали недоступними. Кампанії проти малярії й кастрацій призупиняються.

"Непрямий вплив COVID-19 на глобальний Південь буде ще гіршим, ніж пряма шкода від нього. Непрямий вплив має економічні й соціальні наслідки для значно більшої кількості людей і включає втрату роботи, голодування сімей, спалахи домашнього насильства. Все більше дітей кидають школу. Втрати впали на плечі цілих поколінь", - наголосив виконавчий директор неурядової організації BRAC International доктор Мухаммад Муса.

З такої точки зору випливає, що люди, чиє життя закінчилося внаслідок інфікування COVID-19, не головні жертви пандемії. Натомість, ними стають діти, які помирають від кору, тому що не отримали щеплення в часи чуми. А вакцинацію не пройшли близько 80 мільйонів дітей у всьому світі. Або ж вони помруть від недоїдання, тому що їхній тато втратив роботу рікши, а мама не може зараз продавати овочі на базарі.

Як це часто буває, під час економічних криз, особливий тягар лягає на плечі дівчат. Ще більше їх змушують виходити заміж в дитячому віці, щоб сім'я чоловіка годувала їх. Або ж їх відправляють у великі міста працювати служницями в обмін на їжу чи мізерну зарплатню. Таким чином вони зіштовхуються з неграмотністю й великим ризиком стати жертвами насильства.

"Головний виклик, з яким мають справу учні, - це голод", - зазначила виконавчий директор Camfed International в Африці Анделін Мурімірва. Її організація допомагає дівчаткам здобути освіту в країнах, що розвиваються. Більше 60% учнів Camfed International в Малаві недоїдають.

До початку пандемії коронавірусу 4% дівчат в Зімбабве вийшли заміж до 14 років. Ця цифра може значно зрости.

Білл Гейтс й інші діячі закликали Конгрес США включити 4 мільярди доларів у наступний американський пакет стимуляції, щоб допомогти більшій кількості людей отримати доступ до вакцини від коронавірусу, коли вона з'явиться. І тут не йдеться про доброчинність. Це інвестиція в безпеку глобального здоров'я. Також потрібні надзвичайні інвестиції в освіту, боротьбу з поліомієлітом і голодом.

Кількість людей, які живуть в кричущій бідності, збільшилася на 37 мільйонів за час пандемії COVID-19. Наступного року їх стане більше ще на 25 мільйонів, згідно з прогнозами Інституту метрик й оцінки стану здоров'я.

Як повідомляв APnews, ООН пророкує бідність шести мільйонам українців. Економіст пояснив, чи справдиться прогноз.

Новини партнерів

З'явився рейтинг найкращих країн для інвестицій у нерухомість: України серед них немає
Без "Шахтаря" і "Динамо": збираємо найдорожчий склад УПЛ

Найпопулярніше за тиждень