Осередки по всьому світу та гори трупів: що таке ІДІЛ та чому терористів більше не бояться

Осередки по всьому світу та гори трупів: що таке ІДІЛ та чому терористів більше не бояться
Ексклюзив
Читать на русском

ІДІЛ є однією з найбільших і небезпечних терористичних угруповань, на рахунку якої мільйони життів

Бойовики ісламської держави взяли на себе відповідальність за теракт у Відні, який стався ввечері 2 листопада. В результаті нападу загинули чотири людини, в тому числі й один терорист, поранення отримали 22 особи.

Крім того, правоохоронці затримали 14 осіб, які контактували з терористами та провели 18 обшуків, а поліція Швейцарія затримала ще двох причетних до теракту. За словами міністра МВС Австрії, всі нападники були добре озброєні, відмінно підготовлені та мали зв'язки з ІДІЛ.

Перед нападом у Відні у Франції сталося вбивство викладача на релігійному грунті, а також велася підготовка серій нападів на мирних жителів по всій країні.

Що таке ІДІЛ та чому люди перестали боятися терористів, які нещодавно тримали в страху одну з найбільших країн світу - США - розбиралася редакція APnews.

Що таке ІДІЛ

ІГ, ІДІЛ або Ісламська держава є найбільш активною частиною Аль-Каїди та об'єднала в собі ряд інших терористичних угруповань, зі схожою ідеологією. Датою створення вважається 15 жовтня 2006 року.

Проти бойовиків у 2010 році активно виступала армія США і навіть була оголошена перемога над терористами, але вже у 2013 році її представники вкоренилися в Іраку і Сирії, що призвело до проблем з Аль-Каїдою. Після того як ІДІЛ відокремилася від "материнської" організації її представники брали активну участь у військових діях Сирії та, більш того, вони взяли під контроль чималу територію.

Аж до 2019 року на території Іраку і Сирії велися запеклі війни, в яких загинули як терористи, так і мирні жителі. Також з впливом ісламістів боролися і в сусідніх країнах.

Крім того, осередки ІДІЛ розкидані по всьому світу та є майже в кожній країні. Найчастіше, їх представники дуже агресивні, влаштовують масові теракти, щоб досягти максимальної кількості жертв. З огляду на те, що ідеологія ІДІЛ заснована на ранньому ісламі, вона відрізняється крайнім консерватизмом та радикалізмом, чим пояснюються суворі звичаї, які передбачають поневолення, розп'яття, обезголовлення та підкорення невірних.

Люди не бояться, тому що звикли

Громадський діяч і експерт з міжнародної політики Марік Джангутінов зазначив, що світ перестала боятися терористів, тому що ця загроза вже досліджена, а послідовників не так вже й багато.

"Світ перестав боятися, тому що вже довгий час ведеться контртерористична боротьба. В принципі, вже зрозумілі джерела - це звичайна екстремістська релігійна організація, яка мало відрізняється від будь-яких інших терористичних організацій. Все для себе зрозуміли, що є лідери і це теж люди, які так само уразливі. При цьому велика частина ісламського світу не підтримує цей екстремізм. Всі течії, які є основою ісламського екстремізму - салафіти, ваххабіти - це невеликий відсоток людей, які сповідують іслам", - зазначив експерт.

При цьому він вказав, що в європейських країнах стрімко зростає відсоток населення з країн Азії та Африки, а також тих, хто сповідує іслам

"Водночас сьогоднішній спалах активності проісламських та ісламістських представників, зокрема у Франції, пов'язаний з виходом чергових серій карикатур, яка викликала серію збурювань. На сьогодні це вже така ж частина населення Європи, тому люди бачать їх поруч, бачать, що вони не настільки агресивні, небезпечні, тому це не якась втома, а звичка жити поруч із сусідом, який відрізняється релігійно, але водночас розслаблятися не потрібно", - пояснив Джангутінов.

Також він підсумував, що заходи, які на сьогодні розроблені та застосовуються спецслужбами для нейтралізації терористичних актів, вже можна вважати достатніми, щоб забезпечувати безпеку життя європейців на вищому рівні, ніж ще 10 років тому.

Новини партнерів

Кабмін призначив Абромавичуса представником держави у наглядовій раді "Ощадбанку"
Марків може стати політичним проектом, якщо повернеться в Нацгвардію - буде "ментом" - політолог

Найпопулярніше за тиждень