Обов'язкові щеплення, медогляд, і "віджим" майна: як "слуги народу" пропонують боротись з епідеміями

Обов'язкові щеплення, медогляд, і "віджим" майна: як "слуги народу" пропонують боротись з епідеміями
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews детально з'ясовувала, що саме зміниться для громадян з ухваленням даної ініціативи і чи не порушуватимуться їх права з введенням нових обов'язків.

Українців можуть на законодавчому рівні змусити робити ряд щеплень, позапланові медогляди, а також віддавати своє майно і автівку владі, у разі введення в країні карантину. Нардепи внесли в Раду законопроект про систему громадського здоров’я, сутність якого – сформувати законодавство під епідемії, зокрема й COVID-19.

Редакція APnews детально з'ясовувала, що саме зміниться для громадян з ухваленням даної ініціативи і чи не порушуватимуться їх права з введенням нових обов'язків.

Законопроект передбачає створення Координаційної ради з питань громадського здоров’я як постійного консультативно-дорадчого органу Міністерства охорони здоров’я щодо питань громадського здоров’я.

Варто почати з того, що нардепи планують дати нове визначення терміну "епідемія".

Епідемія – "перевищення звичайного рівня захворюваності та поширеності певної хвороби серед населення на певній території за короткий проміжок часу за критеріями, характерними для цієї хвороби, які встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в сфері охорони здоров’я" замість "масове поширення інфекційної хвороби серед населення відповідної території за короткий проміжок часу".

Законний "віджим" майна у карантин

Також депутати пропонують, щоб карантин встановлював і відміняв український уряд. Для встановлення карантину Головний санітарний лікар повинен зробити відповідне подання до МОЗ, яке, в свою чергу, порушує питання про карантин перед Кабміном.

Документом передбачається можливість обмежувати права фізичних та юридичних осіб, а також покладати на них додаткові і водночас суперечливі обов’язки.

“У разі встановлення карантину, установи, підприємства та організації зобов’язані надати місцевим органам виконавчої влади свої автомобілі, приміщення та інше майно для проведення профілактичних та протиепідемічних заходів”, - передбачає документ.

Варто зазначити, що наразі невідомо, як саме регулюватиметься цей процес.

Немає щеплення – нема роботи

Українці зобов'язані будуть робити щеплення від таких хвороб:

  • дифтерія
  • кашлюк
  • кір
  • поліомієліт
  • правець
  • туберкульоз
  • вірусний гепатит В
  • паротит
  • краснуха
  • пневмококова
  • гемофільна інфекція

Відповідно до порівняльної таблиці до законопроекту, обов'язковість щеплення поширюється і на дітей – без вакцинації діти не будуть допускатися до ясел, садочків, шкіл та оздоровчих закладів.

Законопроект зобов'язує суб'єктів господарювання усувати від роботи, навчання, відвідування закладів освіти:

  • осіб, які є носіями збудників інфекційних хвороб
  • хворих на небезпечні для оточуючих інфекційні хвороби
  • осіб, які були в контакті з такими хворими
  • осіб, які ухиляються від обов'язкового медичного огляду або щеплення проти інфекційних хвороб

При цьому, вищезазначеним особам мають виплачувати допомогу з соціального страхування.

Виконувати не можна ігнорувати. Обов'язки для фізосіб

піклуватися про своє здоров'я та здоров'я і гігієнічне виховання своїх дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян;

брати участь у проведенні медико-санітарних заходів;

проходити обов'язкові медичні огляди та робити щеплення у передбачених законодавством випадках;

виконувати розпорядження та вказівки посадових осіб при здійсненні ними медико-санітарних заходів.

Крім того, встановлюються обов'язкові чергові та позачергові медичні огляди для працівників певних видів господарської діяльності.

Не без санкцій

Згідно з законопроектом, якщо епідемія чи спалах відбуваються через порушення санітарного законодавства, то винний підприємець чи підприємство повинен відшкодувати всі збитки, пов'язані з розслідуванням. Крім того, винний заплатить і за супутні видатки, а також компенсує збитки потерпілим – добровільно або через суд.

Юрист Алі Сафаров нам у коментарі пояснив, що вищевказані зміни мають право на існування, адже навіть Конституцією України передбачається, що певні права громадян можуть обмежуватися, у разі надзвичайної ситуації в країні. При цьому, за його словами, проблемою залишається порядок дотримання більшості процедур, прописаних навіть у чинному законодавстві.

"Чинний закон, який вже зараз є, про захист населення від інфекційних хвороб передбачає можливість, в тому числі конфіскації, вилучення майна, транспорту. Тобто, карантин – це один із видів надзвичайного стану і це вже передбачено в законі.

Перераховані у законопроекті речі – можливі, і навіть Конституція України передбачає, що певні права можуть обмежуватися у випадку надзвичайних ситуацій. Якщо говорити саме про надзвичайні ситуації, то тоді прописані повноваження і обов'язки більш-менш доречні, але головною проблемою є реалізація цих процедур під час надзвичайної ситуації. На нашому прикладі, який вже зараз існує, коли триває карантин, ми бачимо, що все відбувається не за певною процедурою…наприклад, Кабінет міністрів прийняв постанову, орган місцевого самоврядування прийняв якесь рішення на підставі цієї постанови, де чітко визначається, які заходи і як відбуваються і хто відповідає за їх реалізацію – тільки тоді вони реалізуються.

На жаль, за чинним законодавством, ми бачимо, що влада не дотримується цих процедур, рішення приймаються у "ручному" режимі. Тобто, начальник наказав – підлеглий виконав без належного дотримання процедур. Це залишається найбільшою проблемою", - наголосив юрист.

Як повідомляв APnews, у НСЗУ роз’яснили, як отримати хірургічну допомогу в Україні безкоштовно та куди звертатися, якщо вимагають гроші.

Новини партнерів

В інтернаті в Києві жорстоко побили хлопчиків-аутистів та сховали їх від батьків на 13 днів
"Не бачив доказів, що там війна між Україною та Росією": Фокін прокоментував конфлікт на Донбасі

Найпопулярніше за тиждень