Новим головою Нацбанку може стати один з українських олігархів

Новим головою Нацбанку може стати один з українських олігархів
Ексклюзив
Читать на русском

Раніше ця людина вже займала пост глави Нацбанку з грудня 2002 по грудень 2004 року

Пост голови Національного банку України може зайняти український бізнесмен й політик Сергій Тігіпко. Його кандидатура вже обговорювалася в Офісі президента. Про це редакцію APnews повідомило джерело в Офісі президента.

"Так, це правда. Зустріч з Сергієм Леонідовичем дійсно була, правда ще до офіційного оголошення Смолієм рішення піти у відставку. Зараз узгодження його кандидатури на пост глави НБУ знаходиться на фінальній стадії, президенту Зеленському він навіть представив частину консультантів, яких зможе залучити для стабілізації банківської системи. Серед них є й досить відомі у світових банківських колах. Зокрема мова йде про німецького топ-банкіра Юргена Фітшене (екс-голову Deutsche Bank - ред.)", - розповіло нам джерело з ОП.

Варто відзначити, що раніше, при уряді Віктора Януковича, Сергій Тігіпко вже займав пост глави Нацбанку з грудня 2002 по грудень 2004 року. Крім того, в різні роки та при різних урядах він встиг попрацювати й на посту віце-прем'єр-міністра, міністра соціальної політики, міністра економіки.

Чутки про те, що президент Зеленський тісно спілкується та проводить постійні консультації з Тігіпком та його командою фігурують в інформаційному просторі з того моменту, як він заявив, що йде в президенти півтора роки тому. За цей період йому вже готували й пост прем'єр-міністра, й приписували пост керівника митниці.

Раніше, 11 червня Зеленський навіть заявив, що кандидатура Тігіпка дійсно розглядалася на посаду прем'єр-міністра, проте він не міг очолити уряд через закон про люстрацію, але при цьому його активно долучали до розробки стратегії розвитку України для Кабінету міністрів.

"Про це ми говорили з Тігіпком, це правда. Але він не міг бути прем'єр-міністром. Хоча завдяки своєму досвіду, я вважаю, міг би бути або якусь посаду займати. Він був люструвати людиною, тому він це розумів", - розповів тоді президент.

Нагадаємо, 1 липня глава Національного банку Яків Смолій написав заяву про звільнення за власним бажанням. За його словами, бажання піти у відставку пов'язане з систематичним політичним тиском.

Пізніше, ряд членів правління НБУ заявили, що поділяють позицію подав у відставку глави НБУ Якова Смолія, але мають намір продовжувати працювати для збереження макрофінансової стабільності.

Новини партнерів

На Закарпатті знову очікуються потопи - ДСНС оголосила штормове попередження
Боротьба з сексизмом за допомогою сексизму. Психолог пояснила, чому Клітіна неправильно захищає жінок

Найпопулярніше за тиждень