Швейцарію можуть "викреслити" з Шенгенської зони через спроби обмежити дозвіл на в'їзд європейцям

Швейцарію можуть "викреслити" з Шенгенської зони через спроби обмежити дозвіл на в'їзд європейцям
Ексклюзив
Читать на русском

Швейцарці побоюються, що іноземці будуть прийматися на роботу, витісняючи з ринку праці громадян Швейцарії.

Уже цієї неділі відбудеться референдум щодо питання скорочення кількості емігрантів в ЄС, зокрема в Швейцарії. Ініціатором голосування є Швейцарська народна партія "SVP", яка відрізняється антиміграційними поглядами і підтримує про-брекситську кампанію. Вона наполягає, що країні необхідно встановити свій власний ліміт на кількість приїжджих з інших країн, які шукають роботи і кращого життя.

Місцева соціологія показала, що 63% опитаних негативно ставляться до цієї пропозиції, імовірно, тому що в період епідемії коронавирусу пріоритетом все-таки залишається економічна стабільність.

Це й не дивно, оскільки кількість іноземних громадян, які мають постійне місце проживання в Швейцарії, становить приблизно чверть населення, а загальна кількість жителів Швейцарії 8,6 мільйонів чоловік.

Згідно з прогнозами, протягом наступних 30 років постійна еміграція збільшить чисельність населення до 10 мільйонів чоловік.

Головною проблемою, з якою можуть зіткнутися жителі Швейцарії - безробіття серед корінних жителів і збільшення цінової політики в усіх основних сферах життя. Молоді, амбітні і працьовиті іноземці будуть прийматися на роботу, витісняючи з ринку праці швейцарців, внаслідок чого цілком реальне підняття цін на житло, транспорт і комунальні послуги.

"Емігранти змінюють нашу культуру", - пише "SVP".
"Громадські площі, поїзди і вулиці стають менш безпечними. Крім того, майже половина соціальної допомоги витрачається саме на іноземців".

Опоненти Швейцарської народної партії кажуть, що розрив угоди про вільне пересування позбавив би країну кваліфікованих робітників і, перш за все, поставив би під загрозу міжнародні відносини з ЄС, незважаючи на те, що Швейцарія не є членом ЄС, однак має більш ніж 120 двосторонніх договорів з ним. Вони включають в себе угоди про вільну торгівлю, обмін даними, сільське господарство, наукові дослідження, співробітництво між органами поліції, цивільну авіацію, дорожній транспорт, туризм, освіту та пенсійне забезпечення, тому грають важливу роль в міжнародних відносинах Швейцарії.

Уряд заявив, що якщо виборці підтримають питання на референдумі стосовно емігрантів, то цілком реально, що це призведе до "регуляторної гільйотини", ще 6 угод в сфері торгівлі, транспорту.

Статистика минулого року показала, що кількість проживаючих в Швейцарії з країн ЄС, Ісландії, Норвегії та Ліхтенштейну становила 68% від 2,1 мільйона загальної кількості іноземців. Найбільші громади були з Італії, Німеччини та Португалії.

Це не перша спроба "SVP" обмежити свободу переміщення іноземних громадян в Швейцарії, адже в 2014 році вони практично перемогли на референдумі, проте ця ініціатива була згодом зведена нанівець і сприяла створенню місцевих преференцій в деяких секторах економіки, але і це особливо не призвело до встановлення будь-яких фіксованих обмежень.

З тих часів позиція ЄС не змінилася, вони все таки категоричні, вважаючи що будь-яке відхилення Швейцарією призведе до виключення з Шенгенської зони.

Переклад статті The Guardian

Новини партнерів

Секс-шоп став титульним спонсором футбольного клубу в Нідерландах
Кільцева дорога піару. Як популісти "будують" її 15 років, і чому киянам вона не світить

Найпопулярніше за тиждень