Незважаючи на подвійний імпічмент, Трамп щорічно буде отримувати від держави понад $2000000

Незважаючи на подвійний імпічмент, Трамп щорічно буде отримувати від держави понад $2000000
Ексклюзив
Читать на русском

Дональд Трамп єдиний президент, якому двічі оголошували імпічмент

Згідно з Конституцією США, за свої діяння на посаді президента Трамп зможе офіційно отримувати від держави кругленьку суму в розмірі понад 2000000 доларів на рік. Про це повідомляє APnews.

Палата представників США прийняла 13 січня резолюцію про імпічмент Дональда Трампа. Багато хто збирається залучити його до кримінальної відповідальності за події в Капітолії на початку 2021 року, а також довічно відсторонити його від можливості займати державні посади. Однак навіть це не зможе перешкодити Трампу отримувати кругленьку суму пільг.

Попри те, що Палата представників США проголосувала за імпічмент Трампа вдруге, він не втратить автоматичні пільги, якими користуються всі колишні президенти США.

Закон про колишніх президентів, прийнятий в 1958 році, дає кожному колишньому президенту право на наступні пільги:

  1. Довічна федеральна пенсія, яка дорівнює заробітній платі президента США. У 2020 році ця сума становила 219200 тисяч доларів.
  2. Кошти на придбання та оснащення офісних приміщень.
  3. 150000 доларів на рік на оплату найманих працівників протягом першого місяця після президентства та 96000 доларів в наступні місяці.
  4. До 1500000 в рік на витрати президентської безпеки та його сім'ї, а також на поїздки.

Конституція встановлює три критерії, які визначають можливість надання цих пільг та допомог:

  • Всі попередні президенти.
  • Відсторонені президенти відповідно до 4 розділом II статті Конституції США.
  • Всі майбутні президенти.

Ці пункти були спеціально прийняті, аби не допустити надання допомоги тому президенту, якому Палата представників оголосила імпічмент та який був схвалений Сенатом США. Наприклад, колишній президент Річард Ніксон, який добровільно пішов з поста в 1974 році, довічно отримував усі свої пільги та державну допомогу.

У випадку з Трампом, імпічмент якого вже схвалила Палата, але поки що не підтвердив Сенат, існує невелика правова проблема. 20 січня закінчується термін повноважень чинного президента США Дональда Трампа, а його пост займе Джо Байден, який вже готується до інавгурації.

"Проблема полягає в тому, що згідно з Конституцією США Сенат має право винести вирок лише чинному президенту, а питання про імпічмент Трампа буде обговорюватися вже через кілька днів після прийняття офіційної присяги Джо Байдена. З цього випливає, що Конгрес втрачає всі свої повноваження продовжувати процедуру імпічменту, навіть якщо Палата представників схвалила і відправила резолюцію ", - пояснив колишній суддя Апеляційного суду США і консерватор Майкл Люттіг.

Однак закінчення терміну повноважень президента Трампа ніяк не впливає на те, що Сенат все ще може заборонити йому обіймати посаду в майбутньому. Якщо все-таки Сенат схвалить резолюцію про імпічмент Трампа, то необхідно буде провести ще одне голосування, щоб довічно відсторонить його від можливості обіймати посади в уряді США.

Раніше APnews також повідомляв, Дональд Трамп не збирається наслідувати приклад 37-го президента США Річарда Ніксона і добровільно йти у відставку.

Новини партнерів

Де дивитися повернення Конора в бою Макгрегор - Пор'є
"Ми таких пропозицій не робили": Вітренко виправдався за ідею імпортувати газ в Україну з Росії

Найпопулярніше за тиждень