"Незаконна маячня": адвокат розгромив ідею РНБО ставити на облік поліції користувачів "ВКонтакте"

"Незаконна маячня": адвокат розгромив ідею РНБО ставити на облік поліції користувачів "ВКонтакте"
Ексклюзив
Читать на русском

На сьогоднішній день даною соцмережею дійсно заборонено користуватися на території України на законодавчому рівні. Але при цьому відповідальності за користування ніякої немає - її не прописали у законі

У РНБО заявили, що українських користувачів "ВКонтакте" будуть ставити на облік в поліції. Однак в дійсності ж реалізувати подібне буде складно. Про це в ексклюзивному коментарі APnews заявив адвокат Юрій Рожков.

"Це цілковита маячня. Для того, щоб поставити людину на облік, вона повинна вчинити кримінальне або адміністративне правопорушення. Відповідно, її дані будуть заноситися в базу. Чесно кажучи, мені як фахівцеві, не зовсім зрозуміло, що означає "ставити на облік" - що вони вкладають в це поняття?", - поділився адвокат.

Він пояснив, що таку гучну заяву треба підкріпити на законодавчому рівні, а інакше - "покарання" за це будуть просто незаконними.

"Дійсно, на сьогоднішній день даною соцмережею заборонено користуватися на території України на законодавчому рівні. Але при цьому відповідальності за користування ніякої немає. Законом заборонили, фізично відключили доступ, але відповідальності не встановили. Тому нею всі спокійно продовжують користуватися за допомогою VPN", - пояснив адвокат.

Відзначимо, що VPN - це програма, яка "змінює" місце розташування користувача мережі. Вона віртуально змінює локацію, ставить іноземний домен, що дозволяє "обходити" стороною мережеві заборони, введені на певній території.

Юрій Рожков зазначив і те, що труднощі реалізації такої заяви будуть пов'язані саме з цією програмою.

"Ну, сидить людина "ВКонтакте" через VPN, при цьому не видається її місце розташування. І як кіберполіція збирається знаходити таких людей? По-друге, повинна бути якась база, куди вноситимуть "порушників" - як її створити? Станом на зараз заява сама по собі дуже сумнівна. Мені поки не зрозуміло, як вони збираються втілювати все це в життя. Заявити - це одне, а реалізувати - зовсім інше. Хіба що це ще один проект з відмивання грошей", - зазначив експерт.

І підкреслив, що якщо буде закон з цього приводу, механізм реалізації цього закону, тоді людей дійсно можуть поставити на облік - і це буде законно. А поки це тільки розмови.

Читайте також:
Щоб назавжди заблокувати "Вконтакте" в Україні, потрібно мільярд доларів - кіберспеціаліст

Новини партнерів

У Парижі чоловік з ножем напав на людей біля редакції Charlie Hebdo, де у 2015 році був теракт
Зеленський підписав указ про запровадження нового свята в Україні

Найпопулярніше за тиждень