"Немає грошей на закупку вакцин": МОЗ забере 6,5 мільярда гривень з програми медгарантій

"Немає грошей на закупку вакцин": МОЗ забере 6,5 мільярда гривень з програми медгарантій
Читать на русском

4 мільярди виділених до того коштів вже витратили.

Через недостатнє фінансування програми закупівлі вакцин МОЗ тимчасово переведе 6,5 мільярда гривень із програми медичних гарантій.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає APnews.

"Ще пів року тому, під час формування Держбюджету, ми наполягали закласти 15,1 мільярда гривень на закупівлю вакцин. У результаті нам виділили лише 4 мільярди гривень, за які ми вже придбали препарати. Сьогодні, щоб проплатити наступні законтрактовані вакцини, потрібно 6,5 мільярда", – пояснив Степанов.

Глава МОЗ зазначив, що рішення буде тимчасовим і кошти на рахунок програми Медгарантій повернуть у строки, необхідні для її виконання.

"Згідно з нашою постановою, Міністерство фінансів протягом 3 місяців має зобов'язання повернути відповідну суму назад", – наголосив Степанов.

Програма медичних гарантій - що це?

Програма медичних гарантій - державна програма, яка забезпечує оплату послуг з лікування та діагностики українців із держбюджету. Вона охоплює первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу, реабілітацію, допомогу при вагітності і пологах, а також вакцинацію від Covid-19. Це означає, що держава оплачує всі важливі медичні послуги, на які пацієнт має направлення від лікаря і які може надати медичний заклад, що має договір з НСЗУ. За цією програмою можна безкоштовно отримати кілька сотень видів медичної допомоги. Докладний перелік усіх можливих видів медичної допомоги та діагностики, які оплачує держава, і тарифів на них можна переглянути у відповідній постанові Кабміну або на сайті НСЗУ.

Варто зазначити, що системний аналітик Євген Істребін зазначив, що ці 6,5 мільярда гривень повертати у бюджет програми медичних гарантій не планують. За його словами, це не передбачено самою постановою Кабміну.

Як повідомляв APnews раніше, Степанов назвав суму, якої МОЗ не вистачає на закупівлю вакцини від COVID-19.

Новини партнерів

Суддю, який не зарахував гол Роналду, не допустять на Євро-2020
Україна проводить масштабні військові навчання біля Криму на тлі стягування російських військ

Найпопулярніше за тиждень