Негативний тест та концентратор: в Україні змінили правила виписки пацієнтів з COVID-19

Негативний тест та концентратор: в Україні змінили правила виписки пацієнтів з COVID-19
Читать на русском

Рішення про виписку приймає лікар, що лікує

Міністерство охорони здоров'я змінило правила виписки пацієнтів з COVID-19 з лікарні. Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву першого заступника міністра охорони здоров'я Ірини Садов'як.

За її словами, рішення про виписку приймає особистий лікар "на підставі зменшення клінічних ознак захворювання зі стійкою тенденцією до нормалізації лабораторних показників". При цьому вона уточнила, що відсутність клініко-лабораторних ознак активного інфекційного процесу має бути підтверджено ПЛР-тестом. Таким чином, якщо у пацієнта немає активного інфекційного процесу, то його можуть відправити додому на самоізоляцію і подальшого лікування сімейним лікарем.

Крім того, пацієнта, який потребує кисневої підтримки можуть відправити на амбулаторне лікування за таких умов:

  • рівень насичення крові киснем не менш 94% при диханні;
  • низький потік дорівнює 3-5 літрів на хвилину;
  • є кисневий концентратор, який забезпечує потік до 8 літрів.

При цьому сімейний лікар повинен пояснити пацієнту, як користуватися концентратором.

"Тобто якщо пацієнт вже не потребує при певних показниках такий стаціонарної допомоги, але потребує кисневої підтримки, він може бути виписаний додому під нагляд сімейного лікаря та при наявності в лікарській амбулаторії концентратора, який забезпечить йому певну кисневу підтримку в домашніх умовах", - вказала Садов'як.

Як раніше повідомляв APnews, Міністерство охорони здоров'я закуповує кисневі концентратори для сімейних лікарів, які повинні будуть їх видавати пацієнтам з потребою в кисневої терапії. Також ми писали, чому 693 мільйони гривень на концентратори для сімейних лікарів - гроші на вітер.

Новини партнерів

На кордоні Киргизії і Таджикистану сталася стрілянина. Відео
Коболєв хоче оскаржити своє звільнення з Нафтогазу

Найпопулярніше за тиждень