"Небезпека у зволіканні": Голубовська назвала принципи терапії при "Омікроні"

"Небезпека у зволіканні": Голубовська назвала принципи терапії при "Омікроні"
Читать на русском

Голубовська визнала, що "Омікрон" ще не вивчений до кінця.

Принципи терапії при захворюванні на новий штам коронавірусу "Омікрон" залишаються тими ж, що і при інших мутаціях вірусу. Головне - не зволікати з початком лікування.

Про це розповіла головний інфекціоніст, заслужений лікар Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook, передає APnews.

Також вона розповіла, на яких принципах будується терапія при захворюванні на коронавірус.

"Рання противірусна терапія, рання госпіталізація при прогресуванні хвороби і тільки тоді швидке і своєчасне призначення ГКС та інших імуномодуляторів. Просто дивно, як ігнорується раннє лікування, я не пам'ятаю жодного іншого інфекційного захворювання, яке ми починаємо лікувати вже тоді, коли є ускладнення. І дуже слабка освітня робота в цьому напрямку. Хоча добре відомо - Perículum in mora (небезпека у зволіканні)", — наголосила Голубовська.

За її словами, саме завдяки широкому розголосу, в тому числі і в ЗМІ, під час пандемічного грипу H1N1pdm/09, вдалося уникнути величезної кількості смертей під час другої хвилі, адже люди почали звертатися до медиків раніше, а отже раніше отримувати відповідне лікування.

"Якщо в сезон 2009/10 рр. смертей (тільки за офіційною статистикою) було близько 1100, то в повторний важкий сезон 2015/16 рр. — близько 400", — написала лікарка.

Також Голубовська нагадала, що грип в Україні вже активізувався.

"Згідно зі звітом, EuroCDC активність грипу з частотою виявлення вірусів вище 10% зареєстрована вже в Ізраїлі, Киргизстані, Російській Федерації, Таджикистані та Узбекистані. Надмірної смертності немає, крім нашої країни - Україна переживає вкрай значне збільшення цих показників через COVID-19. Сезон грипу починається. Це треба враховувати при веденні хворих, особливо з груп ризику, все є в наших нормативних документах", - зазначила лікарка.

Коментуючи саму природу нового штаму коронавірусу, Ольга Голубовська зазначила, що "Омікрон" ще не вивчений до кінця.

"Поки неясно, чи є "Омікрон" більш заразним, в порівнянні з іншими варіантами, включаючи Дельта. Кількість інфікованих в Південній Африці зросло, але епідеміологічні розслідування з'ясовують, чи пов'язано це з "Омікрон" або іншими факторами", — написала вона і нагадала, що ефективність вакцин від цього варіанту поки що невідома.

"Ефективність тестів: широко використовувані тести ПЛР виявляють і варіант Omicron, ефективність експрес-тестів вивчається", — констатувала Голубовська.

Як повідомляв APnews, Україна вводить обов'язкову самоізоляцію при в'їзді для громадян через "Омікрон".

Новини партнерів

У Запорізькій області зіткнулися ВАЗ та Skoda: троє людей загинули, одна – госпіталізована
Україна отримала міжнародний кредит на 200 млн євро для оновлення громадського транспорту

Найпопулярніше за тиждень