"Не входить до пріоритетів дипломатії". США відправлять вакцини в Індію замість України - Politico

"Не входить до пріоритетів дипломатії". США відправлять вакцини в Індію замість України - Politico
Читать на русском

Питання "вакцинної дипломатії" буде піднято під час майбутнього візиту держсекретаря США Блінкена до Києва

Рішення Байдена відправити вакцини в Індію створило напруженість у відносинах з адміністрацією Зеленського, яка також запросила допомогу в боротьбі з Covid-19 напередодні візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Про це пише Politico.

Переговори України та США по вакцинах - наочний приклад внутрішнього конфлікту американців, коли з одного боку адміністрація Байдена хоче стати найбільшим донором вакцини у світі, а з іншого - вирішує відкласти більшість "пожертвувань" до тих пір, поки більшість їх громадян не будуть вакциновані.

США прагне збільшити свою міжнародну допомогу вакцинами на противагу Китаю і Росії, які намагаються посилити свій глобальний вплив шляхом експорту вакцин. Однак за кілька місяців Україні так і не надали конкретну допомогу. За словами двох представників адміністрації Байдена, на даний момент США все ще не з'ясували, як розставити пріоритети серед всіх країн, які попросили про допомогу в вакцинації їх населення.

Представники Білого Дому заявили, що рішення відправити вакцини в Індію було досить швидким і легким. Аргументували це тим, що в Індії тисячі людей вмирають щодня від Covid-19. Але для країн, де нові інфекції йдуть на спад, складніше розрахувати потрібну кількість доз. У їх число ввійшла й Україна.

"Зараз Україна не потребує вакцини так сильно як Індія. Зараз це питання не №1, яке турбує нас у відносинах з Києвом", - пояснив один з учасників дипломатичного діалогу України та США.

"Вакцинна дипломатія" буде досить новою в розмові між Україною і США, коли Блінкен відвідає Київ. В останні тижні переговори тривали на дипломатичному рівні, і це питання було одним з головних під час телефонної розмови між Зеленським і Байденом 2 квітня.

Представники українського уряду заявили, що не сподіваються на оголошення допомоги США щодо вакцин під час візиту Блінкена. Він буде зосереджений на конфлікті України та Росії, що також дуже важливо. Однак обережний підхід адміністрації Байдена до вакцинної дипломатії нагадує запізнілу реакцію і військову допомогу американців під час конфлікту на Донбасі. Підтримка Вашингтона в українській кампанії вакцинації могла б ще більше зміцнити українсько-американські відносини на тлі ескалації на Донбасі.

Самі переговори про американську допомогу в розгортанні вакцинації в Україні почалися ще в кінці минулого року, коли президентом США був Дональд Трамп.

У грудні відбулася розмова між тимчасовим повіреним у справах США в Україні Крістіною Квін та українським міністром охорони здоров'я. Тоді Максим Степанов зазначив, що триваюча війна на Донбасі - причина, по якій в Україні має пройти тестування і вакцинація. Своєю чергою Квін пообіцяла допомогу з боку американського уряду. Пізніше Україні все ж надали фінансову допомогу для закупівлі вакцин в рамках програми COVAX.

"На сьогодні це не найбільше пожертвування, але воно було зроблено в критичний момент. Воно засноване на нашому давньому партнерстві з Україною на підтримку реформи охорони здоров'я і боротьби з інфекційними захворюваннями, включаючи Covid. Як ви знаєте, ми вже надали Україні допомогу в розмірі 48 мільйонів доларів тільки на Covid", - заявила вона в лютому.

За інформацією Politico, думки представників Білого Дому все ще розходяться в питаннях поширення вакцини по всьому світу, коли рівень вакцинації в країні починає сповільнюватися. Багато американців вже отримали свою дозу, тому уряду з кожним днем ​​все важче оцінити, скільки доз вони зможуть заощадити. Відзначається, що на цей час в США існує запас вакцин в більш ніж 1 мільярд від декількох виробників - більш ніж достатньо, щоб прищепити кожного американця.

Питання справедливого розподілу вакцин було піднято генеральним директором ВООЗ Тедросом Гебрейесусом під час масового спалаху Covid в бідних країнах південної півкулі. Багато країн почали звинувачувати багатші країни, в тому числі й США, в накопиченні вакцин. Також паніка виникла і навколо повільної постачання вакцин міжнародної програми COVAX, яка доставляє дози й в Україні.

Нині в Україні введено понад 750 000 доз. Більшість з них було отримано з 12-мільйонної партії AstraZeneca, відправлених Індійським інститутом сироватки в березні. У квітні було схвалено використання понад 200 000 доз китайської вакцини Sinovac, отриманої в березні. Додатково планується отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVAX. Також нещодавно була підписана угода з Pfizer на 20 мільйонів доз - цього достатньо для вакцинації 10 мільйонів осіб. Поки неясно, коли будуть отримані ці дози.

Раніше APnews також повідомляв, у США хочуть дозволити вакцину Pfizer для щеплення дітей віком від 12 до 15 років вже на початку наступного тижня.

Новини партнерів

Порошенко контролював шість офшорів, через які закуповував шедеври російських художників – OCCRP
Колишнього суперника Ломаченка Фелікса Вердехо звинуватили у вбивстві коханки

Найпопулярніше за тиждень