Не коронавірусом єдиним. Соціолог пояснив аномально низьку явку на виборах

Не коронавірусом єдиним. Соціолог пояснив аномально низьку явку на виборах
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews з'ясувала, з чим саме пов'язане небажання українців проявляти активну політичну позицію.

Українці поступово втрачають вмотивованість бути політично-активними та віддавати свій голос, зокрема, на місцевих виборах. Якщо порівнювати з 1994 роком, коли місцеві вибори пройшли вперше, то явка громадян знизилась більше, ніж на половину і становить трохи менше за 37%.

Редакція APnews поспілкувалась з соціологом Олександром Шульгою, щоб з'ясувати, з чим саме пов'язана негативна динаміка і небажання українців проявляти активну політичну позицію.

За його словами, цього року не можна не брати до уваги те, що весь світ і Україна в тому числі вже більше, ніж півроку переживає пандемію коронавірусу. Багатьох людей спинило здоров'я, страх заразитися та похилий вік.

"У 2010 і 2015 роках явка виборців була на 46-47%. Це десятиліття було більш-менш схожим. Те, що зазвичай була найнижча явка серед всіх видів виборів – парламентських, президентських і місцевих – це традиційно, але близько половини все ж таки на них приходили (ред. – на місцеві вибори). Така низька явка цього року стала для мене сюрпризом. Фактор коронавірусу я б не відставляв в сторону, він все ж таки зіграв свою роль, і велику", - наголосив Олександр Шульга.

Попри пандемію, варто враховувати і той факт, що українське суспільство зневірилось у тому, що місцеві вибори можуть щось змінити.

"У нашого суспільства є апатія, розчарування у тому, що щось може змінитися, в тому, що саме місцеві вибори щось зможуть змінити. На жаль чи на щастя, багато хто з політичних сил, в першу чергу загальноукраїнських, намагалися представити ці місцеві вибори 4 туром президентських чи то підготовкою до дострокових парламентських виборів. Контекст виборів як місцевих для вирішення місцевих проблем, для вирішення того, що буде тебе оточувати тебе фізично – в громаді, в місті – дуже багато де ця думка була виведена за дужки.

На фоні того емоційного вибуху, на фоні тієї надії, того об'єднання виборців навколо єдиного президента, єдиної політичної сили, цього карт-бланшу, це зіграло свою роль. "Якщо тоді нічого не змінилося, то навіщо вже йти на ці місцеві?" – це був дуже серйозний фактор, а самі політичні сили на ньому грали і до цього призвели, будуючи свою політичну кампанію, виборчу кампанію і не виконуючи свої передвиборчі обіцянки після парламентських виборів", - наголосив соціолог.

Шульга також оцінив спробу Володимира Зеленського і "Слуги народу" "зблизитися" з народом за допомогою всеукраїнського опитування:

"Не важливо, хто проводив "опитування Зеленського". Це були непрофесійні люди, це були інкорпоровані туди журналісти, які самі стали волонтерами, щоб на собі відчути, як все це відбувається зсередини. Це опитування було зроблено "на тяп-ляп". Це робили люди абсолютно не підготовані ні зверху, ні тими, хто безпосередньо проводив це опитування.

Я думаю що опитування не вдалося і навіть зіграло проти президента і йому треба замислитися щодо кадрової політики".

Як повідомляв APnews, кожні 5 років все менше українців ходять на вибори.

Новини партнерів

Рєзніков назвав самогубством для України відмову від Мінських угод
Рєзніков пояснив, чому Зеленський прибрав Фокіна з переговорів по Донбасу

Найпопулярніше за тиждень