НБУ утримує курс гривні для фінансових спекуляцій. Економіст розповів, що буде з доларом після карантину

НБУ утримує курс гривні для фінансових спекуляцій. Економіст розповів, що буде з доларом після карантину
Ексклюзив
Читать на русском

Пендзин підкреслив, що Національний банк України утримує валютний курс нижче, ніж це передбачено у державному бюджеті

Через відсутність достатнього контакту між Кабінетом міністрів та Національним банком України з'являється різниця між реальним курсом та тим, що закладений у державному бюджеті. Про це в ексклюзивному коментарі APnews розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Коли ми говоримо співвідношення валютного курсу і ситуацію, яка є на сьогоднішній момент на валютному ринку України, то ми маємо розуміти, що достатньо активну політику в цьому напрямі веде Національний банк України. Поки що, на жаль, нема достатнього контакту між урядом та Національним банком України", - сказав він.

Пендзин підкреслив, що Національний банк України утримує валютний курс нижче, ніж це передбачено у державному бюджеті.

"І це прослідковується у величезній різниці між тим, що закладено в доходи державного бюджету цього року, а я хочу нагадати, що обмінний курс у бюджеті 2020 року був 29,5, і тим фактичним курсом, який сьогодні утримує Національний банк України. Всі розмови з приводу того, що цей курс формується ринково, на мій погляд, сьогодні не достатньо аргументований з однієї простої причини. Національний банк проводить велику кількість інтервенцій. У випадку послаблення курсу він продає валюту, у випадку укріплення - купляє. Тобто у нього на сьогодні є механізм утримувати валютний курс у межах будь-якої цифри, яка буде йому потрібна. Тому та ситуація, яка є сьогодні, утримання валютного курсу на рівні 26,5-27 гривень за долар, коли у бюджеті 29,5, по-перше, однозначно не додає доходів державному бюджету. По-друге, достатньо серйозно негативно впливає на конкурентоздатність наших експортерів", - вказав він.

Крім того, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу вважає, що до кінця 2020 року курс утримається на рівні 27,5-28 гривень за долар.

"І ми повторюємо абсолютно ту саму практику, яка була минулого року, коли Національний банк України тримав курс, посилював його до 25 гривень за долар при бюджетних цифрах 29,4. На мій погляд це робилось виключно в інтересах фінансових спекуляцій. Тому на мій погляд зараз спрогнозувати ситуацію з курсом, виходячи з тих міркувань, про які я сказав, достатньо важко. Я думаю, що Національний банк України всіма доступними йому методами буде тримати курс для того, щоб робити державні українські облігації вигідними для іноземних спекулянтів. Тому чекати, що курс буде послаблюватись, не варто. Я думаю, що курс буде до кінця року на рівні 27,5-28 гривень за долар", - резюмував Пендзин.

Як повідомляв APnews раніше, депутати на позачерговому засіданні 13 травня прийняли "антиколомойский" закон (законопроект №2571-п), необхідний для співпраці України з МВФ.

Новини партнерів

МОЗ введе новий коефіцієнт для лікарів
З 25 травня метро у Києві буде працювати за новими правилами

Найпопулярніше за тиждень