Науковці пояснили, чому вакцина краще захищає від коронавірусу, ніж імунітет після першого зараження

Науковці пояснили, чому вакцина краще захищає від коронавірусу, ніж імунітет після першого зараження
Читать на русском

Вакцини можуть бути сконструйовані так, щоб направити імунну систему проти певних антигенів, які викликають кращу відповідь, що також є перевагою вакцинації

Вчені під час досліджень виявили, що люди, які одужали від коронавірусу, можуть ще раз захворіти, вдруге у кожної людини хвороба може протікати по-різному. Про це повідомляє APnews з посиланням на The Conversation.

Старший викладач молекулярної біології британського Університету Де Монфор Майтрейі Шівкумар розповіла, що імунітет може не впоратись з COVID-19, а вакцина може не захистити.

"По-перше, до цих пір неясно, наскільки поширені ці повторні інфекції. Що ще більш важливо, згасаюча імунна відповідь на природну інфекцію, що спостерігається у пацієнта, не означає, що ми не можемо розробити успішну захисну вакцину", - зазначила вона.

За її словами, спочатку інфекція активує неспецифічну вроджену імунну відповідь, проте при тривалішому захворюванні активується адаптивна імунна система. Коли людина хворіє вперше, адаптивна імунна відповідь затримується, через кілька днів імунні клітини, що розпізнають конкретний патоген, активуються і розмножуються, щоб контролювати інфекцію.

Коли людина хворіє вдруге, клітини пам'яті швидко активуються і викликають стійку і специфічну відповідь для блокування інфекції. Вакцина імітує первинну інфекцію, активує адаптивну імунну систему та генерує клітини пам’яті, які можуть швидко активуватися в разі зараження.

Вакцини можуть бути сконструйовані так, щоб направити імунну систему проти певних антигенів, які викликають кращу відповідь, що також є перевагою вакцинації.

Як раніше повідомляв APnews, за добу в Україні підтвердили 3228 нових випадків захворювання коронавірус.

Новини партнерів

Вихідні у жовтні - скільки будуть відпочивати українці
Українська тенісистка Костюк розповіла, чому розлучилася з російським спортсменом

Найпопулярніше за тиждень