Нацбанк виявив 58 нелегальних обмінників за минулий рік

Нацбанк виявив 58 нелегальних обмінників за минулий рік
Читать на русском

Нацбанк протягом 2019 року здійснював перевірки пунктів обміну валюти в усіх областях України та у місті Києві.

За 2019 рік Національний банк здійснив 1123 перевірки пунктів обміну валюти і виявив 58 нелегальних обмінників. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Національний банк за 2019 рік здійснив 1123 перевірки структурних підрозділів (пунктів обміну валюти) небанківських фінансових установ (НФУ) щодо дотримання порядку здійснення торгівлі іноземною валютою в готівковій формі (валютно-обмінних операцій)", - йдеться у повідомленні.

"Під час проведення перевірок легальних пунктів обміну валют у 2019 році було виявлено 58, які працювали нелегально у місті Києві, у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській областях", - повідомили у Нацбанку.

Так, інформацію про нелегальні обмінні пункти отримали правоохоронні органи. Серед виявлених порушень:

  • проведення валютно-обмінних операцій без відповідного документального оформлення;
  • значна невідповідність між обсягами готівкових коштів в касі НФУ та бухгалтерськими звітними документами;
  • ненадання під час перевірки документів, матеріалів, інформації на запит уповноваженого працівника Національного банку.

У Нацбанку нагадали, відповідно до постанови Правління НБУ №962 від 29 грудня 2015 року діє Реєстр приміщень, в яких здійснюють ліцензовану діяльність з обміну валют або надання інших фінансових послуг з використанням готівки в національній та іноземній валютах.

Зазначимо, що у березні 2019 року Нацбанк розпочав переоформлення генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій на нові ліцензії згідно із Законом України "Про валюту і валютні операції". З інформацією щодо виданих небанківським установам ліцензій на здійснення валютних операцій згідно із Законом "Про валюту і валютні операції" можна ознайомитися на сайті Національного банку.

Нагадаємо, що у 2018 році, в Україні виявили 78 нелегальних обмінників.

Коментарі

Новини партнерів

Рада ухвалила заяву про відповідальність Ірану за катастрофу літака МАУ
Нацбанк повідомив про зростання вторинного ринку ОВДП

Найпопулярніше за тиждень