Найчастіше COVID-19 інших заражають безсимптомні носії - вчені США

Найчастіше COVID-19 інших заражають безсимптомні носії - вчені США
Читать на русском

За словами вчених, носіння маски захищає не тільки її власника, а й оточуючих

Вчені розповіли, що в більшості випадків захворювання Covid-19 передається саме від людей без симптомів хвороби, повідомляє APnews з посиланням на видання Business Insider.

Минулої п'ятниці Центр по контролю і профілактиці захворювань оприлюднив своє дослідження, в якому заявив:

"До категорії "безсимптомних" відносяться люди у яких ще не проявилися ознаки вірусу, але які потрапляють в групу ризику. Люди без симптомів є причиною передачі хвороби більш ніж в 50% випадків. Вони є переносниками, навіть якщо відчувають себе добре. Симптоми можуть не проявлятися, але не виключена ймовірність захворювання у міру прогресування вірусу".

Ентоні Фаучі - директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань, під час онлайн-конференції розповів Медичній школі Університету Вірджинії про головні місця зараження:

"Статистика вказує, що з середини листопада до сьогодні головним джерелом зараження є дружні зустрічі в колі сім'ї в закритому приміщенні. Навіть обмежена робота барів та інших громадських місць не так сильно позначається на епідеміологічній ситуації у світі".

За словами вчених, носіння маски захищає не тільки її власника та його оточення, а й допомагає зменшити поширення вірусу.

"Якби 95% американців почали носити маски в кінці вересня, то до березня 130 000 життів було б врятовано", - опублікував свої розрахунки Інститут показників і оцінки здоров'я Вашингтонського університету.

США - лідер за кількістю хворих. Станом на 23 листопада понад 12 мільйонів людей інфіковано та 262 711 тисяч померли. Україна займає 17 місце у світовому рейтингу країн - 635 689 тисяч хворих і 11 тисяч померло.
Безсимптомні люди менш заразливі - вони не виділяють стільки вірусу, але відсутність симптомів викликає помилкове відчуття безпеки, яке призводить до нехтування правил безпеки під час пандемії: відсутність маски, скорочення соціальної дистанції та елементарних правил гігієни. Все це впливає на загальну картину у світі та призводить до такої кількості смертей від Covid-19. Ще невідомо як довго безсимптомні переносники можуть бути заразні.

Вірусолог з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань, Вінсент Мюнстер розповів про один випадок зі своєї медичної практики:

"У 71-річної пацієнтки тест на коронавірус протягом 100 днів показував позитивний результат, але при цьому були відсутні симптоми. Ослаблена імунна система не була в змозі забезпечити жінці 100% одужання, тому що її організм все ще утримував геноми вірусу. Швидше за все стан безсимптомного переносника може зберігатися мінімум 70 днів, але все це суто індивідуально".

Під час безсимптомної стадії виділяються найбільшу кількість бактерій. Переносники, у яких дійсно розвивається хвороба, можуть бути заразними ще до появи перших ознак. Досить 1 безсимптомного родича чи друга, щоб заразити 5 оточуючих.

Як повідомляв APnews, медики-інфекціоністи прогнозують, що пандемія COVID-19 триватиме мінімум до 2022 року. Водночас МОЗ України просить перенести спільні свята з родиною і друзями на відкритий простір або добре вентильованому приміщенні, а по можливості й зовсім уникнути їх, дотримуватися правил особистої гігієни та соціального дистанціювання.

Новини партнерів

У МОН назвали три аргументи на користь 12-річної системи освіти в школах, її можуть ввести в Україні
Ефект від карантину вихідного дня Україна побачить до 1 грудня - Степанов

Найпопулярніше за тиждень