Нагірно-карабахський конфлікт: Туреччина слідом за Росією відправить миротворців в Азербайджан

Нагірно-карабахський конфлікт: Туреччина слідом за Росією відправить миротворців в Азербайджан
Читать на русском

В Азербайджані повинен з'явитися спільний центр моніторингу за участю Росії і Туреччини.

Уряд Туреччини наполягає на розміщенні турецьких миротворців в Нагірному Карабасі для спостереження за угодою про припинення вогню між Азербайджаном і Вірменією. Про це APnews повідомляє з посиланням на ABC News.

Шеститижневі бойові дії на території Нагірного Карабаху закінчилися меморандумом між Туреччиною і Росією, який полягає в створенні спільного центру моніторингу в Азербайджані.

Законопроєкт, який надасть річний мандат на відряджання турецьких миротворців в регіон, розглянуть в найближчі кілька днів. "Участь Туреччини в спільному центрі необхідно для досягнення миру і добробуту жителів регіону Нагірного Карабаху. Для вирішення конфлікту і дотримання всіх національних інтересів необхідна присутність обох сторін", - наголошується в заяві державного агентства Anadolu.

Представники Росії при цьому заявили, що участь Туреччини буде обмежено знаходженням на азербайджанській землі. На підконтрольні Азербайджану землі Нагірного Карабаху в'їзд для турків буде заборонений. "Центр спостереження буде працювати віддалено, але з використанням дронів і інших сучасних засобів для підтримання миру. Відповідно до п'ятирічного мандату, Кремль відправить близько 2 000 миротворців на підтримку вірмен", - заявив МЗС Росії Сергій Лавров.

Присутність третьої сторони в регіоні - практично необхідність, з огляду на історію конфлікту. Нагірний Карабах - спірна територія. Формально він входить до складу Азербайджану, але в ньому проживала і проживає значна частина етнічних вірмен. Саме це і було причиною конфліктів у Нагірному Карабасі протягом декількох десятиліть.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про три невідомі факти про конфлікт в Нагірному Карабасі. Карабаський конфлікт має довгу і криваву історію, яка сягає корінням в початок минулого століття.

Новини партнерів

Згвалтування та тортури у Кагарлику: слідство повністю завершили
МОН може запровадити в українських школах навчання за американською і британською системами

Найпопулярніше за тиждень