НАБУ відпустило главу правління "Райффайзен банк Аваль" після оголошення підозри

НАБУ відпустило главу правління "Райффайзен банк Аваль" після оголошення підозри
Читать на русском

Запобіжний захід оберуть у вівторок, повідомив народний депутата VIII скликання Сергій Лещенко

"Затриманого НАБУ главу правління Райффайзен банку Аваль Олександра Писарука відпустили в ніч з понеділка на вівторок після оголошення підозри. У вівторок Писаруку буде обрано запобіжний захід Вищим антикорупційним судом", - написав Лещенко у своєму Telegram-каналі в ніч на вівторок.

Екс-нардеп зазначив, що Писаруку інкримінують ч.5 ст.191 (привласнення або розтрата чужого майна в особливо великих розмірах або організованою групою) КК України.

"Йдеться про підготовку рішення правління НБУ про виділення 1,2 млрд грн рефінансування, яке було виділено на один з банків аграрного олігарха Олега Бахматюка - VAB Bank. У підсумку гроші були виведені з банку, а надані застави виявилися фікцією", - уточнив Лещенко.

Як повідомлялося, 11 листопада детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали 7 осіб, серед яких колишні і діючі співробітники Національного банку України VAB банку за підозрою в заволодінні коштами стабілізаційного кредиту VAB банку сумою 1,2 млрд грн.

За інформацією екс-нардепа Лещенка серед затриманих екс-перший заступник глави НБУ Писарук, який після відходу з Нацбанку працював в МВФ, а нещодавно очолив найбільший в Україні банк з іноземним капіталом Райффайзен банк Аваль. Цю інформацію агентству Інтерфакс підтвердило інформоване джерело.

Крім того інше джерело уточнило, що серед семи затриманих чотири працівники VAB банку.

У САП підкреслили, що тривають першочергові слідчі дії, встановлюється місцезнаходження інших учасників злочину.

"Вирішується питання про повідомлення затриманим про підозру і обрання їм запобіжного заходу", - сказано в повідомленні.

НБУ 20 березня 2015 року вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ).

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів займав 16-е місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Олег Бахматюк неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізосіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції і вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Новини партнерів

Екс-керівнику "Укроборонпрому" оголосили підозру через незадеклароване майно
26 листопада Сенцову вруччать премію Сахарова

Найпопулярніше за тиждень