НАБУ опублікувало докази отримання хабара нардепом “Слуги народу”, але Венедіктова відмовилась підписувати підозру

НАБУ опублікувало докази отримання хабара нардепом “Слуги народу”, але Венедіктова відмовилась підписувати підозру
Читать на русском

APnews з посиланням на прес-службу НАБУ розповідає всю історію корупційної схеми та чому вона “зупинилась”.

Національне антикорупційне бюро повідомило, що зібрало вдосталь доказів, щоб притягнути до відповідальності за корупцію нардепа. Попередньо, мова йде про депутата від партії “Слуга народу” Олександра Юрченка. Але такого роду підозру може підписати виключно Генеральний прокурор, яка відмовилась підписувати її через брак доказів.

APnews з посиланням на прес-службу НАБУ розповідає всю історію корупційної схеми та чому вона “зупинилась”.

Що сталось?

НАБУ сьогодні повідомило, що провело розслідування корупційної схеми за участю депутата. Відомство зазначило, що у них достатньо доказів для того, щоб вручити нардепу підозру про вчинення злочину, а саме - отримання хабара. Вони направили відповідний проект-повідомлення до Генпрокурора України на підпис, але Венедіктова його не підписує, що унеможливлює притягнення до відповідальності всіх учасників злочину.

У НАБУ повідомили, що ще влітку 2020 року з’явилась інформація про те, що існує організована група, учасники якої отримають хабарі за використання своїх депутатських повноважень. Правоохоронні органи провело операцію, в результаті якої до складу цієї групи потрапив детектив «під прикриттям».

Детектив виконував роль представника промислової компанії, познайомився з одним із учасників угруповання та повідомив йому, що умовою інвестування в Україну є створення необхідних правових підстав для переробки твердих побутових відходів. З цією метою учасник злочину знайомить детектива з народним депутатом України, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника неправомірну вигоду у сумі 13 тис. дол. за внесення пропозицій до законопроекту та у подальшому 200 тис. дол. для підкупу народних депутатів-членів Комітету.

У середині серпня детектив «під прикриттям» передав першу частину неправомірної вигоди посереднику. 26-27 серпня співучасники планували отримати ще одну частину коштів. За обставин, які зараз з’ясовує слідство, Національне бюро було змушене припинити подальше виконання спеціального завдання.

Але доказів для повідомлення про підозру народному депутату України вже було достатньо. Злочини стосуються порушень, передбачених ст.368 КК та ч.4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України. Але таку підозру може підписати виключно Генеральний прокурор.

Що з прокуратурою?

НАБУ повідомило, що їх детективи 10 вересня за погодженням з прокурорами САП за попередньою домовленістю з керівництвом Офісу Генерального прокурора прибули до ОГП, щоб внести відомості до ЄРДР щодо можливого вчинення народним депутатом України кримінального правопорушення, а також підписання низки клопотань про проведення слідчих дій стосовно нього.

З 12:00 до 18:00 того ж дня прокурори ОГП вивчали надані матеріали, і після чого, за результатами проведення низки нарад, керівник департаменту Офісу Генерального прокурора повідомив, що він не вбачає достатніх підстав для доповіді Генеральному прокурору про необхідність внесення відомостей щодо можливого вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України.

О 21:00 відбулась нарада за участю Генерального прокурора, Першого заступника директора Національного бюро та керівника департаменту ОГП, за результатами якої рішення про внесення відомостей до ЄРДР ухвалене не було.

Наступного дня, як повідомили у НАБУ, вони знову скерували до ОГП лист щодо необхідності внесення відомостей до ЄРДР стосовно дій нардепа, однак станом на сьогодні відповіді від Генпрокуратури не надійшло. Тому НАБУ закликає Генпрокурора підписати підозру нардепу-учаснику злочинної схеми.

Крім того, 10 вересня 2020 року особі-посереднику (неофіційному помічнику чинного нардепа) повідомлено про підозру за ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України. Також до Генерального прокурора скеровано проєкт підозри щодо дій нардепа. Докази відповідних кримінальних порушень НАБУ опублікували у відео.

Про кого мова?

Про те, що мова йде саме про нардепа Олександра Юрченка написав два дні тому нардеп Гео Лерос. За його словами, НАБУ затримало на хабарі помічника депутата, який взяв перші 13 тисяч з 200 тисяч доларів, які передбачались нардепу Юрченку за законопроект, пов’язаний з побутовими відходами.

"НАБУ «вело» нардепа не один місяць, назбирало достатньо доказів, але Венедіктова не здає свого нардепа та блокує по ньому санкцію.
Пані Венедіктова, по сфабрикованим справам Олегом Татаровим проти мене, ви підписуєте санкції не читаючи, а тут блокуєте підозру нардепу, якого зловили на хабарі", - звернувся до Генпрокурора депутат.

Та відмітив, що президент Зеленський в курсі справи, але "покриває злочинців".

НАБУ опублікувало докази отримання хабара нардепом “Слуги народу”, але Венедіктова відмовилась підписувати підозру
Читайте також:

Новини партнерів

У Раді урізали робочий день: за яким графіком працюватимуть депутати
Кабмін хоче підвищити витрати бюджету на обслуговування Зеленського на 39%

Найпопулярніше за тиждень