"На вас заведена кримінальна справа": українців попередили про небезпечну спам-розсилку від "поліції"

"На вас заведена кримінальна справа": українців попередили про небезпечну спам-розсилку від "поліції"
Читать на русском

Розсилка надходить від імені нібито начальника Департаменту патрульної поліції.

Правоохоронці попередили українців про небезпечну спам-розсилку від імені нібито начальника Департаменту патрульної поліції. Такі повідомлення є кібератакою зловмисників.

Про це APnews повідомляє з посиланням на прес-службу Патрульної поліції України.

"Друзі, важлива інформація️! Повідомляємо про небезпечну спам-розсилку! Сьогодні різко зросла кількість звернень щодо отримання електронних листів від нібито державних установ", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що зранку 3 червня нібито з електронної пошти управління патрульної поліції у м. Києві kyiv2@patrol.police.gov.ua різним державним органам та приватним компаніям надходили листи від імені начальника Департаменту патрульної поліції з контекстом: "на вас заведена кримінальна справа, терміново надайте інформацію, інакше вам буде виписано штраф".

"Інформуємо, що жодних подібних листів Департамент патрульної поліції та управління патрульної поліції у містах не надсилали. Це - атака кіберзловмисників", - наголосили у поліції.

Крім того, патрульні попередили, що листи з подібним змістом (про несплачені податки, кримінальні справи тощо) можуть надходити й нібито від інших держустанов. При цьому, розсилка є небезпечною, тому що листи містять додатки, відкриваючи які, відбувається завантаження вірусного файлу, який заражає комп'ютер.

Правоохоронці у зв'язку з подібними повідомленнями закликали громадян дотримуватись інтернет-гігієни та в жодному разі не відкривати будь-які запаролені архіви та файли, які надходять на електронну пошту. Наголошується, що необхідно стежити за встановленим та оновленим антивірусним програмним забезпеченням, а також звертати увагу на електронну адресу відправника листа і перевіряти її правдивість, оскільки спам-повідомлення відправляються з неофіційних пошт.

Як повідомляв APnews, українців попереджали про світову кібератаку, яка вимагає гроші за доступ до власних файлів.

Новини партнерів

ВАКС засудив суддю в Київській області до 6 років в'язниці за хабар в 1000 євро
Пиво, страуси та земля: Раді запропонували збільшити податки в Україні

Найпопулярніше за тиждень