На Буковині зафіксували масштабний спалах африканської чуми - спалять 21000 свиней

На Буковині зафіксували масштабний спалах африканської чуми - спалять 21000 свиней
Читать на русском

За ніч від хвороби померли 440 свиней

На Буковині підтверджено випадок африканської чуми. Зафіксували його у селі Котелеве, у одному з приватних фермерських підприємств.

Про це APnews пише з посиланням на заяву голови Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Анжели Косован.

"За ніч померли 440 свиней. 13 квітня діагноз "африканська чума" був лабораторно підтверджений. Тепер мають вбити усіх свиней господарства - 21 тисячу голів. Потім їх тіла утилізують. Взагалі, спалах почався з понеділка", - розповіла Косован.

Наразі не встановлено, звідки на фермі з’явився вірус. За словами керівниці регіональної Держпродспоживслужби, часто інфікування відбувається від диких тварин, зокрема від диких кабанів. Проте не виключають зараження й через корм чи самими працівниками ферми.

"Все ще будуть встановлювати. До епіцентру спалаху їде комісія з Києва, бо це вперше такий масовий випадок", - додала жінка.

Зауважила, що зараз вирішено встановити в населеному пункті карантин на 40 днів. Трупи загиблих тварин, а також дерев'яний матеріал, тару та інший інвентар, який контактував з хворими на АЧС, спалять.

У Держспоживслужбі також наголосили, що африканська чума свиней (АЧС) - одне з найбільш небезпечних вірусних захворювань, так як проти нього відсутні ефективні специфічні засоби профілактики (вакцини) та лікування. Сприйнятливі тварини - дикі та свійські свині.

"Проте вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я", - резюмувала Косован.

Раніше APnews писав, що у Бориспільській колонії стався масовий спалах COVID-19, один із в'язнів помер.

Новини партнерів

Організатор найбільшої світової фінансової піраміди Бернард Мейдофф помер у в'язниці США
Макрон проведе зустріч із Зеленським у форматі обіду

Найпопулярніше за тиждень