Мовний омбудсмен вимагає забрати мандати у депутатів Харківської міськради через російську мову

Мовний омбудсмен вимагає забрати мандати у депутатів Харківської міськради через російську мову
Читать на русском

Тарас Кремінь намір через суд скасувати регіональний статус російської мови в Миколаївській області

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь вимагає, щоб у депутатів Харківської міської ради відібрали мандати за порушення закону про державну мову. Про це повідомляє APnews з посиланням на прес-службу уповноваженого із захисту державної мови.

За його словами, черговий факт порушення мовного закону під час засідання Харківської міськради 21 квітня. Серед порушників секретар Харківської міськради, ряд депутатів і посадових осіб виконкому міської ради.

"Це вже не перший сигнал про те, що місцеві депутати систематично порушують мовне законодавство. Відповідно до статті 56 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" мною як Уповноваженим щодо захисту державної мови вже здійснюються заходи державного контролю щодо ряду депутатів і посадових осіб Харківської міської ради. Чергова скарга, яка надійшла на нашу адресу, також не залишиться без уваги. Будуть вжиті всі можливі заходи реагування, передбачені законом", - йдеться в повідомленні.

При цьому він зазначив, що депутати порушують не тільки закон про державну мову, а й депутатську присягу. Він має намір звернутися до відповідних політичних сил, щоб депутатів, які систематично порушують норми закону та присягу, позбавили мандатів.

Крім того, Кремень заявив, що знову звернувся до Генерального прокурора Ірини Венедіктової, щоб через суд скасували рішення Миколаївської міськради про регіональний статус російської мови.

"22 квітня відбулося чергове пленарне засідання сесії Миколаївської міської ради, на якій депутати в черговий раз проігнорували питання скасування цього неконституційного рішення, хоча повинні були це зробити в шестимісячний строк з дня набрання чинності Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" - тобто півтора року тому", - пояснив омбудсмен.

Також він нагадав, що здійснюється державний контроль за застосуванням державної мови окремими депутатами Миколаївської міської ради, які постійно порушують статтю 12 мовного закону.

Як раніше повідомляв APnews, мовний омбудсмен Тарас Кремінь закликав мерію Миколаєва скасувати регіональний статус російської мови.

Новини партнерів

В Очакові невідомий прострелив голову військовому, поліція шукає злочинця, - фото
В Україні за рік кожна четверта дитина стикнулася з секс-насильством в інтернеті - Мінцифри

Найпопулярніше за тиждень