Мовний омбудсмен вимагає заборонити мови нацменшин в деяких регіонах України

Мовний омбудсмен вимагає заборонити мови нацменшин в деяких регіонах України
Читать на русском

Скасування відповідних рішень окремих органів місцевого самоврядування для держави є надзвичайно важливим, вважає Тарас Кремінь.

Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь вимагає від деяких місцевих рад скасувати рішення про функціонування мов нацменшин. Також він просить генпрокурора Ірину Венедіктову через суд скасувати відповідні рішення.

Про це омбудсмен написав у Facebook, передає APnews.

Кремінь зазначив, що незважаючи на скасування закону про основи державної мовної політики, регіональні мови фактично діють в окремих громадах

Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської та Чернівецької областей.

"Згідно із законом (ред. - про забезпечення функціонування української мови як державної), всі органи влади і місцевого самоврядування повинні у шестимісячний термін з дня набрання чинності цим законом, забезпечити приведення своїх нормативних актів у відповідність", - наголосив Кремінь.

"Скасування відповідних рішень окремих органів місцевого самоврядування для держави є надзвичайно важливим, оскільки вони суперечать та порушують вимоги, передбачені статтею 10 Конституції України, рішенням Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 р. № 10-рп/99, Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Забезпечення належного функціонування державної мови - це інструмент об’єднання українського суспільства, засіб зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежності та національної безпеки", - зазначив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що закон про державну мову набув чинності влітку 2019 року.

Як повідомляв APnews, чиновники будуть здавати іспит з української мови.

Новини партнерів

Степанов розповів, хто першим отримає вакцину від COVID-19 в Україні
Парубій захворів COVID-19 після виклику на допит до ДБР

Найпопулярніше за тиждень