Мовний омбудсмен розповів, що потрібно робити з неукраїномовними депутатами

Мовний омбудсмен розповів, що потрібно робити з неукраїномовними депутатами
Читать на русском

Робочою мовою органів влади та місцевого самоврядування є державна мова. Отже, депутати повинні дотримуватися цієї норми, вважає Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь запропонував позбавляти права виступу депутатів, які не бажають вимовляти свою промову українською мовою. Про це повідомляє APnews з посиланням на Радіо Свобода.

За словами чиновника, в мовному законі чітко закріплено, що робочою мовою органів влади та місцевого самоврядування є державна мова. Отже, депутати повинні дотримуватися цієї норми, вважає Тарас Кремінь.

"Кожен з кандидатів в депутати місцевої ради йдучи на вибори, заповнюючи документи до виборчих комісій здійснювали це державною мовою. І крім цього, вступаючи в повноваження депутата місцевої ради вони приносили присягу, в тексті якої обов'язково були слова: «Зобов'язуюсь додержуватися Конституції України, законів України», - і далі за текстом», - зазначив уповноважений із захисту української мови.

В іншому випадку, - вважає Тарас Кремінь, - чиновник не має права на виступ.

«Він (голова ради) має право попередити виступаючого, якщо він з-поміж депутатів, і нагадати положення і в тому числі попередити його про те, що він може забрати у нього слово. Сьогодні все в руках місцевої влади, які мають всі необхідні для того повноваження», - підкреслив омбудсмен.

Раніше APnews повідомляв, мовний омбудсмен під прикриттям перевірив виконання мовного закону.

Новини партнерів

Корнієнко: Третього голосування за Вітренка на пост міністра на цьому тижні не буде
Кіпрські вчені створили технологію передбачення спалахів Covid-19 по погоді

Найпопулярніше за тиждень