Мовний омбудсмен поскаржився в поліцію через два скандали з мовою

Мовний омбудсмен поскаржився в поліцію через два скандали з мовою
Читать на русском

Порушникам мовного закону світить штраф або в'язниця, зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь поскаржився в поліцію через два мовні скандали, які мали місце на початку березня в Одесі та Миколаєві. Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву чиновника.

"Приниження продавців через те, що вони виконували норму Закону України" Про забезпечення функціонування української мови як державної" по обслуговуванню українців - неприпустимо. Такі дії повинні однозначно кваліфікуватися за статтею 161 Кримінального кодексу України як умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі, образу почуттів громадян за мовною ознакою. На жаль, події в Миколаєві супроводжувалися приниженням честі і гідності персоналу закладу, а в Одесі - ще й публічним приниженням державної мови", - заявив Тарас Кремінь.

Подібні правопорушення, - нагадує омбудсмен, - караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади.

Про які скандали йде мова?

Одеса. У магазині одягу "Пуховик" покупці поскандалили через те, що продавець відмовилася переходити з української мови на російську.

Миколаїв. В одному з місцевих кафе чоловік накричав на "Баристу" через обслуговування українською мовою.

Раніше APnews повідомляв, мовний омбудсмен поскаржився на військових через російську мову.

Новини партнерів

Омбудсмен Денісова попрохала ОАСК скасувати платні послуги в СІЗО
Johnson&Johnson випустить вакцину від Covid-19 для дітей у вересні 2021

Найпопулярніше за тиждень