Moderna та Pfizer розпочали розробку вакцин проти "Омікрону": названо терміни появи нових препаратів

Moderna та Pfizer розпочали розробку вакцин проти "Омікрону": названо терміни появи нових препаратів
Читать на русском

Як зазначили у Pfizer, через два тижні компанія отримає дані лабораторних тестів, які підкажуть чи необхідна нова вакцина або можна буде адаптувати вже наявну.

У зв'язку з появою нового штаму коронавірусної інфекції "Омікрон", який у ВООЗ "викликає занепокоєння", компанії Moderna, BioNTech та Pfizer готуються розробити вакцину спеціально для цього варіанту COVID-19. Поки невідомо, чи вдасться адаптувати стару вакцину проти коронавірусу або доведеться розробляти нову, вивчення триває.

Про це APnews повідомляє з посиланням на CNBC та Insider.

Так, за словами генерального директора компанії Moderna Пола Бертона, підприємство може випустити змінену вакцину від штаму коронавірусу "Омікрон" на початку 2022 року. На вивчення нового штаму було мобілізовано сотні працівників компанії.

Він уточнив, ті вакцини, які зараз доступні, можуть забезпечити деякий захист від нового штаму, залежно від того, як давно було отримано щеплення. Звичайно, у великій зоні ризику залишаються не вакциновані.

"Ми повинні дізнатися про здатність поточної вакцини забезпечувати захист у найближчі пару тижнів, але чудова особливість вакцин MRNA, платформи Moderna в тому, що ми можемо рухатися дуже швидко. Якщо нам доведеться робити зовсім нову вакцину, я думаю, що це станеться на початку 2022 року, перш ніж вона буде доступна у великій кількості", - заявив глава Moderna.

У свою чергу BioNTech і Pfizer заявили, що зараз активно розробляють адаптовану вакцину проти штаму "Омікрон" та вивчають новий варіант коронавірусу. Раніше компанія BioNTech заявила, що зможе випустити нові версії вакцини COVID-19 протягом 100 днів, якщо з'явиться новий штам.

Представник BioNTech підкреслив, що лише через два тижні компанія отримає дані лабораторних тестів, які підкажуть чи необхідна нова вакцина або можна буде адаптувати вже наявну.

"Перші кроки з розробки потенційної нової вакцини збігаються з дослідженнями, необхідними для того, щоб оцінити, чи потрібне нове щеплення. Мета цього підходу, який був розпочатий минулого четверга, полягає в тому, щоб швидко просунутися вперед, якщо буде потрібна вакцина, специфічна для конкретного варіанта", - заявив представник компанії.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що ті, хто перехворів на коронавірус, можуть легше заразитися новим небезпечним штамом "Омікрон", ніж іншими штамами. Зазначається, що новий штам був визнаний таким, що "викликає занепокоєння".

Раніше APnews повідомляв, уряд України вже виділив додаткові 67 мільйонів гривень на закупівлю ПЛР-тестів, які здатні виявляти різні мутації коронавірусу - у тому числі й новий штам "Омікрон".

Новини партнерів

Корнієнко попросив усіх нардепів "поводитися культурно" під час виступу Зеленського в Раді
В Африці звинуватили західні країни в "афрофобії" через закриття кордонів на тлі розповсюдження штаму "омікрон"

Найпопулярніше за тиждень