Мода на суїцид проходить, в хід вступає анорексія - психіатр

Мода на суїцид проходить, в хід вступає анорексія - психіатр
Ексклюзив
Читать на русском

Чи є "сезонність" у суїциду, як зрозуміти що не так з дитиною і чим їй допомогти - редакція APnews розбиралася разом з психіатром.

Близько 95% суїцидальних нахилів проявляються в підлітковому віці і далеко не кожен з батьків може розпізнати перші "дзвіночки" про допомогу. Це часто призводить до найнесподіваніших і непоправних наслідків. Більш того, з приходом осені в ЗМІ з'являється все більше новин про суїцид.

Чи є "сезонність" у суїциду, як зрозуміти що не так з дитиною і чим їй допомогти - редакція APnews розбиралася разом з Поліною Змушко, дитячим психіатром вищої категорії та завідуючої підлітковим відділенням Клінічної лікарні психіатрії міста Києва.

Сезонність суїциду

За статистикою, у людей з яскраво вираженими психіатричними розладами весна і осінь пов'язані з періодом загострень. Точно так само як ці сезони впливають на підлітків.

"Безумовно, осінь і весна - це завжди періоди загострення психічних розладів і, зокрема, афективних депресій. Дійсно кількість суїцидів в ці періоди може збільшуватися", - пояснила дитячий психіатр Поліна Змушко.

При цьому вона зазначила, що всі такі "загострення" дуже чітко простежуються в поведінці дітей.

Мода на суїцид проходить, в хід вступає анорексія - психіатр

Перші "дзвіночки" про допомогу

За словами психіатра, батьки повинні розуміти який спосіб життя веде їх дитина і яка у неї звична" модель поведінки. Рівно о той момент, коли щось починає змінюватися - це перший "дзвіночок" про допомогу.

Є основні "симптоми", які говорять, що дитині потрібна психологічна допомога. Серед них дитячий психіатр підкреслила замкнутість, малу контактність, менше хочеться зустрітися з друзями, більше часу проводити вдома, наростає іноді "лінь", як пояснюють це батьки, але з професійної точки зору - це апатія, може погіршуватися успішність, дитина перестає за собою стежити , відбувається втрата внутрішньої енергії.

"Дуже багато зараз виражених парасуїцидальних реакцій, що можуть передувати суїциду - порізи на тілі, про які батьки можуть навіть і не знати, тому що дитина вдома ходить в закритому одязі. Може порушуватися харчова поведінка, падає апетит, порушення сну. На такі моменти потрібно обов'язково звертати увагу ", - додала Поліна Юріївна.

При цьому зазначила, що на превеликий жаль, багато батьків цього не помічають, саме тому наступають критичні моменти у дітей.

Мода на суїцид проходить, в хід вступає анорексія - психіатр

Батьки - шкідники

Постійні закиди в бік дітей, сварки між собою, несприятлива атмосфера в сім'ї - все це, на думку психіатра, тільки загострює психологічні проблеми підлітків.

Психіатр зазначає, що дуже багато батьків не знають практично нічого про свою дитину, і живуть з ним в паралельних світах, а коли стикаються зі спробами суїциду - не розуміють, що від них багато залежить.

"Перш за все, важлива атмосфера в сім'ї. Це може торкнутися як бідної, так і багатої родини. Особливо якщо присутня несприятлива атмосфера", - підкреслив лікар.

Мода на суїцид проходить, в хід вступає анорексія - психіатр

Інтернет - одна з бід

На думку психіатра, Інтернет також вносить свою лепту в суїцидальні нахили, зокрема через різного роду форуми і групи, де підлітки можуть "ділитися досвідом".

"Там є маса порадників, які можуть поділитися своїм досвідом. Якщо тобі погано - візьми себе поріж і тобі стане легше, нібито фізичний біль може заглушити психологічний. Підлітки часто так роблять", - говорить Поліна Юріївна.

Разом з тим, за її словами, зараз вже немає такого популізму, як раніше, коли діти себе різали і викладали все це в соцмережі.

Мода на суїцид проходить, в хід вступає анорексія - психіатр

Карантин знизив відсоток самогубств!

Зі свого власного досвіду, дитячий психіатр зробила висновок, що карантин, викликаний епідемією коронавірусу, дуже знизив відсоток суїцидів серед підлітків.

"Минулої осені у нас відділення було" забито "підлітками з суїцидальними реакціями, або зі спробами суїциду. Коли настав карантин - кількість суїцидів зменшилася. Лікарі були здивовані.

Виходить, коли настав карантин всі діти стали сидіти вдома, менше спілкуватися між собою. Немає школи, немає емоційного навантаження ніякого. Все це призвело до значного зменшення суїциду. А ось зараз, з настанням осені, коли діти пішли в школу, знову випадків стало більше.

Вересня розпочався і все ... осінь, школа. У відділення знову надходять діти", - говорить психіатр.

З цього варто зробити висновок, що психоемоційне навантаження в школі дуже сильне, але це не означає, що дитину не потрібно відпускати в школу, це означає лише те, що їй потрібно допомагати з нею впораєтися.

Мода на суїцид проходить, в хід вступає анорексія - психіатр

Суїцид - вже не модно!

Як цікавий факт з професійної практики, дитячий психіатр розповіла про розмову з дівчинкою, яка також мала психологічні проблеми.

"Я спілкувалася з однією дівчинкою, у неї теж були суїцидальні моменти. У розмові з нею говорю, що останнім часом суїцидів мало стало. А вона мені відповідає: "А ви знаєте, вже на Заході на це мода пройшла. Уже різатися не модно, зараз буде нова тема - ЗОЖ", - повідомила Поліна Змушко.

Психіатр зазначив, що через деякий час після цієї розмови дійсно кількість анорексії серед підлітків значно збільшилася.

Мода на суїцид проходить, в хід вступає анорексія - психіатр

Можна зробити висновок, що підлітковий вік дійсно несприятливий період і батькам слід приділити своїм дітям більше уваги. Статистика говорить про те, що 95% суїцидальних нахилів проявляються в підлітковому віці. Пояснюється це тим, що йде гормональна перебудова організму. Будь-який підліток може ставати морально нестійким. Тому, щоб уникнути плачевних наслідків необхідно бути уважними і розуміючими батьками.

Бережіть своїх дітей і вчасно звертайтеся за допомогою!

Новини партнерів

Академік Загородній став новим головою НАН України замість Патона
Матчі збірних Вірменії та Азербайджану перенесли на нейтральні поля через конфлікт в Карабаху

Найпопулярніше за тиждень