Міжнародна федерація журналістів закликала скасувати блокування телеканалів Zik, 112 Україна і NewsOne

Міжнародна федерація журналістів закликала скасувати блокування телеканалів Zik, 112 Україна і NewsOne
Читать на русском

За словами Рікардо Гутьєрреса, влада повинна була аргументувати свої дії та зробити все згідно з чинним законодавством

Національна спілка журналістів України відправила офіційну заяву, в якій говориться про атаку на свободу слова громадян України, в тому числі й журналістів:

"Українських громадян позбавили доступу до ЗМІ без попереднього судового розгляду. Заборона на роботу сотні журналістів та ЗМІ є атакою на свободу слова в країні, оскільки політична приналежність українських власників ЗМІ, зареєстрованих в Україні, не є злочином", - йдеться в заяві.

Незалежна профспілка ЗМІ України закликала уряд розробити чітку правову основу, щоб громадяни могли розрізняти пропагандистські ресурси та засоби масової інформації. На думку організації, ця слизька доріжка - прямий шлях до диктатури та спроба підірвати демократію.

Генеральний секретар Міжнародної Федерації Журналістів “IFJ” Ентоні Белланжер дав офіційну відповідь, в якій розкритикував заборону Володимира Зеленського та закликав до захисту працівників ЗМІ:

"Ця довільна та політично вмотивована заборона неприйнятна в умовах демократії. Заборона ставить під загрозу роботу сотень працівників ЗМІ, які не мають нічого спільного з політичною приналежністю їх власників ЗМІ. IFJ закликає українську владу зняти заборону і поважати свободу інформації й слова".

Представник Європейської Федерації Журналістів “EFJ" Рікардо Гутьєррес також засудив рішення, заявивши, що президентська заборона не має нічого спільного з міжнародними правовими стандартами ЗМІ:

"Заборона трансляцій - одна з самих крайніх форм обмеження свободи ЗМІ. Ці заборони слід застосовувати тільки у виняткових обставинах. Держави несуть зобов'язання гарантувати ефективний плюралізм ЗМІ. Порядок застосування процесу ліцензування повинен забезпечувати достатні гарантії проти свавілля, включаючи належну аргументацію владою своїх рішень, щодо відмови в ліцензії на мовлення. Очевидно, що президентська заборона аж ніяк не відповідає міжнародним правовим стандартам щодо свободи слова і мовних ЗМІ".

Як повідомляв APnews раніше, в РНБО готуються до блокування ще кількох телеканалів України.

Новини партнерів

План МОЗ не передбачає вакцинацію владної еліти, - Степанов
На Херсонщині двох чоловіків на смерть зарубали сокирою

Найпопулярніше за тиждень